Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Ποδαρικό με αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και κύμα αυξήσεων λόγο και του ΦΠΑ στην Σκόπελο μαύρο το 2017 μας έρχεται

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2017 στις τιμές των καυσίμων, των τσιγάρων, του καφέ και στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ

Από την Πρωτοχρονιά η καθημερινότητα όλων μας γίνεται ακριβότερη. Μια σειρά από αυξήσεις σε έμμεσους φόρους κάνει πρεμιέρα την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβαρύνοντας περαιτέρω από τις τιμές των καυσίμων και των τσιγάρων έως τον καφέ και τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ. Οι αυξήσεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, αλλά τώρα έρχεται η ώρα της ενεργοποίησης και το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών προκειμένου να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Το πακέτο των ανατιμήσεων σε είδη καθημερινής χρήσης εκτιμάται πως θα στοιχίσει στις τσέπες των καταναλωτών περισσότερα από 1 δισ. ευρώ (τόσα είναι τα εκτιμώμενα έσοδα για τον προϋπολογισμό) το επόμενο έτος, ενώ μόνο οι αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης τσιγάρων, λεπτοκομμένου καπνού και ενεργειακών καυσίμων αναμένεται να αποδώσει 699 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά:

Φωτιά στα καύσιμα. Με τις διεθνείς τιμές των καυσίμων να ακολουθούν ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται να πυροδοτήσουν νέο κύμα ακρίβειας. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ.
«Πικρός» καφές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η επιβάρυνση ανά φλιτζάνι ή ποτήρι καφέ θα είναι της τάξεως των 10 λεπτών, ενώ στο ράφι των σουπερμάρκετ και των λοιπών σημείων πώλησης καφέ η ανατίμηση εκτιμάται πως θα αγγίζει το 25%. Οι σχετικές διατάξεις νόμου ορίζουν ότι από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δύο ευρώ ανά κιλό στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ κατά την εισαγωγή του προϊόντος, τρία ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο και τέσσερα ευρώ ανά κιλό  στον στιγμιαίο καφέ, καθώς και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ.
Το κάπνισμα κοστίζει ακριβά. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και έως ένα ευρώ στο σακουλάκι λεπτοκομμένου καπνού. Ανατιμήσεις έρχονται και για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
6% πάνω οι λογαριασμοί σε σταθερά και Ιντερνετ:  Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα ξεπεράσει το 6%.
Τρίτο κύμα αυξήσεων ΦΠΑ στα νησιά. Μετά την ψήφιση των διατάξεων με τις οποίες πάγωσε η αύξηση του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Χίο, Λέσβο, Σάμο, Σαμοθράκη και Δωδεκάνησα, με εξαίρεση τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι ανατιμήσεις βρίσκονται καθ’ οδόν για μια σειρά νησιών που είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο και δεν εξαιρέθηκαν τελικά. Οι ισχύοντες έως σήμερα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε Σκόπελο, Αμοργό, Ιο, Κύθνο, Σέριφο, Σίκινο, Ανάφη, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger