Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ» Πρώτη και άμεση απάντηση στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας

Κινητοποίηση χτες στα κεντρικά της εταιρείας στον Αλιμο, με την ανακοίνωση της αίτησης για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Αλιμο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στον Αλιμο
«Στον αέρα» και με τη «βούλα» βρίσκονται πλέον οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» πανελλαδικά, μετά την αίτηση που κατέθεσε χτες η εταιρεία για την υπαγωγή της σε άρθρο του πτωχευτικού κώδικα. Η εξέλιξη αυτή φέρνει χιλιάδες οικογένειες αντιμέτωπες με την απειλή της ανεργίας, ενώ έχουν προηγηθεί μειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων, κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, καθυστερήσεις και τμηματική καταβολή της μισθοδοσίας τους.Δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην εξέλιξη αυτή, δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Αλιμο. Σήμερα, θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στο ίδιο σημείο (Αγίου Δημητρίου 63, Αλιμος). Η σημερινή κινητοποίηση είχε αποφασιστεί πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις, που ωστόσο είχαν διαφανεί το τελευταίο διάστημα, την περασμένη Κυριακή στη συνέλευση την οποία συγκάλεσαν τέσσερα κλαδικά σωματεία της Αττικής, με σκοπό να οργανωθεί η παρέμβαση των εργαζομένων απέναντι στα επιχειρηματικά παιχνίδια.
Αφαντη η εργοδοσία
Ενώ η συζήτηση για την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα αναβλήθηκε για την Παρασκευή 1η Ιούλη από το Πρωτοδικείο, η επιχείρηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενημέρωση των υπαλλήλων της. Αλλά και το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε χτες ότι απλά «παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και, ιδιαίτερα, στην εταιρεία "Μαρινόπουλος ΑΕ" για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της».
Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
MotionTeam
Η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι έμαθαν για τις κινήσεις της εργοδοσίας είτε από τα μέσα ενημέρωσης, είτε από το κάλεσμα των κλαδικών σωματείων τους για έκτακτη κινητοποίηση. Απέναντι στο αίτημα για συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων και των σωματείων τους, προκειμένου να τους ενημερώσει, η εργοδοσία συνέχισε και χτες να κρύβεται. Οσον αφορά την καταβολή της μισθοδοσίας, την Πέμπτη πρέπει να καταβληθεί ο μισθός του Ιούνη αλλά και το επίδομα αδείας.Στο πλευρό των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» βρέθηκαν τα κλαδικά τους σωματεία, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των νοτίων συνοικιών, καθώς και επιχειρησιακά σωματεία όπως αυτά των εργαζομένων στα «LIDL» και το «Praktiker».
Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα κλαδικά σωματεία (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής) προβάλλουν το εξής πλαίσιο πάλης:
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί, να μην εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή οικειοθελή αποχώρηση.
  • Καταβολή ολόκληρου του μισθού και των επιδομάτων την καθορισμένη μέρα.
  • Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 ή στα άρθρα 106Α, 106Β, άμεση προσαρμογή των διεκδικήσεων, διασφαλίζοντας να μπουν πρώτα οι απαιτήσεις των εργαζομένων απέναντι στην εταιρεία έναντι των υπολοίπων (προμηθευτών, τραπεζών κ.λπ.).
Σε Θεσσαλονίκη - Πάτρα
Συναγερμό σήμανε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» Βόρειας Ελλάδας, με την κινητοποίηση που οργάνωσε στο κατάστημα της επιχείρησης στο Βαρδάρη. Σήμερα, συνεχίζει με νέες κινητοποιήσεις σε δύο καταστήματα, στις 7 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» και στην Ευκαρπία. Την Πέμπτη το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν συνδικάτα ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, στις 8 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Τέλος, την Παρασκευή θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους.
Tο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας καλεί τα μέλη του, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Μαρινόπουλος ΑΕ» και «ΚΡΟΝΟΣ - ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ Ν. ΑΕΒΕ» σε Γενική Συνέλευση, σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger