Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μπουλντόζες στη Σκόπελο


Ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης, μετά από αναμονή οκτώ μηνών
Με αίσθημα ανακούφισης πληροφορήθηκαν χθες οι Σκοπελίτες την έναρξη των έργων αποκατάστασης σε οδικές αρτηρίες του νησιού, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Μετά από προσπάθειες οκτώ περίπου μηνών και αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα συνεργεία ανέλαβαν δράση, ξεκινώντας από την αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης Στάφυλος - Βελανιώ.
Στο μεταξύ σήμερα, αρχίζει η αντίστοιχη παρέμβαση στον, επίσης προβληματικό, οδικό άξονα που βρίσκεται στην περιοχή Ράχες, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή Μορτερό, για την διευκόλυνση των κατοίκων.
Τα παραπάνω έργα υλοποιούνται με πόρους που διέθεσε το υπουργείο Υποδομών στο δήμο Σκοπέλου, ύψους 1,5 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο δόθηκε για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και οι 500.000 ευρώ, αντίστοιχα, για την αποκατάσταση της οδοποιίας, στο κομμάτι ευθύνης του δήμου.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης για τον οδικό άξονα στις Ράχες ανέρχεται σε 160.000 ευρώ, στο Στάφυλο σε 137.000 ευρώ και στο Μορτερό στις 185.000 ευρώ. Οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες, ενώ όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, υφίστανται πολύ μεγάλη ταλαιπωρία όσοι κατοικούν στις παραπάνω περιοχές. Ο ίδιος αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι Σκοπελίτες που επιχειρούν να προσεγγίσουν τις οικίες τους στις Ράχες, αναγκάζονται να διανύσουν απόσταση 5 χιλιομέτρων, ενώ τα σπίτια τους βρίσκονται σε ακτίνα 200 μόλις μέτρων.
Η παραπάνω δήλωση μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, λόγω του «πληγωμένου», από τη θεομηνία, οδικού δικτύου.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών υπολογίζεται σε τρεις περίπου μήνες, αλλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν πολύ πιο σύντομα, σε έναν περίπου μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διεξοδικά οι ανάγκες του νησιού, οι οποίες πολλαπλασιάζονται λόγω του καλοκαιριού.
Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις ο δήμαρχος Σκοπέλου υπογραμμίζει ότι «αισθάνομαι ότι επιτέλους θα αποκατασταθεί η βατότητα των συγκεκριμένων περιοχών και θα εξαλειφθεί το αίσθημα αγωνίας που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να μεταβούν στον προορισμό τους, χωρίς ταλαιπωρία».
Ανάλογες παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν και στον επαρχιακό δρόμο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος θα δώσει πρόχειρη λύση στο συγκεκριμένο τμήμα, με παράλληλη παράκαμψη.
Στο μεταξύ, οι πληγέντες του νησιού βρίσκονται σε διαρκή αναμονή έως ότου δοθούν οι πολυπόθητες αποζημιώσεις, ενώ συνεχίζονται οι κοινές προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μετά τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της θεομηνίας.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger