Σύμφωνα με τον A” Αναπληρωτή Διευθυντή του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσίας, Eugene Serebrennikov, η Ρωσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης πυραύλων τελευταίας γενιάς οι οποίοι θα είναι άτρωτοι στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.
Ο Serebrennikov εξήγησε ότι αυτοί οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν πρώτα στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας σε περίπτωση που η Σουηδία προσχωρήσει στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή η Ρωσία θα προχωρήσει σε ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της.


«Δεν πρόκειται μόνο για στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα, αλλά και για αριθμητική ενίσχυση. Η Ρωσία θα πολλαπλασιάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της στα Βόρεια και Βορειοδυτικά σύνορά της, συμπεριλαμβανομένου και του Βόρειου Στόλου, στην περίπτωση που η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» .
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά είναι η αναπόφευκτη απάντηση της Ρωσίας στην πρόθεση του ΝΑΤΟ να επεκταθεί σε περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα σχολίασαν της δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ σε σουηδική εφημερίδα, περί απάντησης της Μόσχας με ανάπτυξη στρατιωτικών-τεχνικών μέσων στα βόρεια της χώρας, σε περίπτωση προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του «National Defense», Igor Korotchenko, οι σουηδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ΝΑΤΟ για επιθετικούς σκοπούς, όπως αεροδρόμια, ναυτικές βάσεις, κέντρα ηλεκτρονικού πολέμου, θεωρούνται απειλή για την Ρωσία και αποτελούν πιθανούς στόχους του ρωσικού στρατού.
«Εν όψει της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να αυξήσει την συγκέντρωση δυνάμεων στα βορειοδυτικά και να αναβαθμίσει την μαχητικότητα του στόλου της Βαλτικής με τον εξοπλισμό των πλοίων και των υποβρυχίων με πυραύλους cruise «Caliber'», δήλωσε ο Κorotchenko.
O ίδιος πιστεύει ότι ίσως η Ρωσία χρειαστεί να αναπτύξει και άλλη ταξιαρχία πυραύλων Iskander-M στην Δυτική Στρατιωτική Περιοχή και να μεγαλώσει την ακτίνα δράσης του συστήματος κατά πλοίων, Bastion, που είναι εγκατεστημένο στην περιοχή Καλινινγκραντ.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής γεωπολιτικής Konstantin Sivkov, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα επιφέρει περισσότερες υποβρυχιακές περιπολίες από τον Στόλο της Βαλτικής.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να διαθέσει πάνω από δύο ταξιαρχίες πεζικού για την ενίσχυση των βόρειων συνόρων της.
«Στην περιοχή αυτή ενδέχεται να αναπτυχθούν μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες πεζικού που δεν θα ξεπερνούν τις δύο ταξιαρχίες, αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν περισσότερες περιπολίες από τα υποβρύχια του στόλου της Βαλτικής,» δήλωσε ο Sivkov .
Tην μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στα βόρεια σύνορα της και την ουσιαστική ενίσχυση του Στόλου της Βαλτικής με μεταφορά ακόμη και πυρηνικών στο Καλίνινγκραντ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Σ.Λαβρόφ και σας είχαμε ενημερώσει στο άρθρο μας Σ.Λαβρόφ: «Στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Πληροφορίες μας φέρουν πάντως η Ρωσία να προετοιμάζει μεραρχίες…