Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

ΣΠΟΡΑΔΕΣ Βρέθηκε νεκρό νεαρό δελφίνι στην

Εντοπίστηκε κατά τον καθαρισμό της παραλίας
Λίγες μόλις ημέρες πέρασαν από την δράση Let’s Do It στο πλαίσιο της οποίας με επιτυχία πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των ακτών πανελλαδικά. Οι ενισχυμένοι βοριάδες που επικρατούσαν τις τελευταίες δύο ημέρες, εκτός από τα σκουπίδια έφεραν στην ακτή και κάτι που προκάλεσε θλίψη αλλά και προβληματισμό πολύ περισσότερο.

Στην παραλία Γιάλια που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αλοννήσου, εκτός από τα πολλά πλαστικά και ξύλα, εκβράσθηκε και ένα νεαρό μη ώριμο δελφίνι περίπου 2 ετών σε κατάσταση σήψης. Το ολικό μήκος του ήταν 1,62 cm και το μήκος του από το ρύγχος μέχρι το μέσο του ραχιαίου 0,86 cm. Παρόλο που έχουν αλλοιωθεί αρκετά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα (χρώμα, ρύγχος, μάτια) εκτιμάται ότι πρόκειται για ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba). Το ζωνοδέλφινο είναι το μικρότερο από τα άλλα δύο είδη (ρινοδέλφινο, κοινό δελφίνι) που ζουν στη χώρα μας και είναι το πιο άφθονο είδος κητώδους στη Μεσόγειο. Ελήφθησαν δείγματα για DNA ανάλυση και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το συνεργείο του δήμου για την ταφή του.
«Χθες ο πλανήτης μας γιόρταζε. Εμείς οι άνθρωποι ως τα πλέον νοήμονα όντα και ως καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστάτες και διαχειριστές του φυσικού περιβάλλοντος οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση αυτών των υπέροχων πλασμάτων τα οποία εμφανίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς. Τα δελφίνια μαζί με τη μεσογειακή φώκια και τη θαλάσσια χελώνα αποτελούν είδη πρωταρχικής σημασίας και θεωρούνται ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης της κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η παρουσία τους μόνο υπεραξία προσδίδει στην ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ η απουσία τους το αντίθετο» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο Σπύρος Ιωσηφίδης Ιχθυολόγος ΤΕ από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου