Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

«Ανησυχητικά μεγάλος αριθμός μεταναστών συγκεντρώνεται στα παράλια της Λιβύης»

«Ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Λιβύη είναι ανησυχητικός», είπε ο Τουσκ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτογραφία από τη διάσωση μεταναστών πέρυσι ανοιχτά της Σικελίας).
«Ανησυχητικά μεγάλος αριθμός μεταναστών συγκεντρώνεται στα παράλια της Λιβύης»

«Ενας ανησυχητικά μεγάλος» αριθμός μεταναστών καταφθάνει στην Λιβύη για να διασχίσει τη Μεσόγειο δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να προετοιμαστεί να υποδεχτεί νέο κύμα προσφυγικών ροών για να αποφύγει νέο χάος στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Ο αριθμός των επίδοξων μεταναστών στην Λιβύη είναι ανησυχητικός», είπε ο Τουσκ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας ότι σχεδιάζει αυστηρότερα μέτρα στα σύνορά της με την Ιταλία, για να προλάβει νέο μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών το καλοκαίρι.

Σημειώνοντας πως η αναρχία που επικρατεί στην Λιβύη αποκλείει προς το παρόν την σύναψη μιας αντίστοιχης συμφωνίας με αυτήν που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία, ο Τουσκ τόνισε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν για την διαχείριση νέων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, όπως και στην Μάλτα.

Παράλληλα, προειδοποίησε για επανάληψη παρόμοιων απειλών με εκείνων που έθεσαν κράτη μέλη της ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης που προβλέπει η Σένγκεν, στην περίπτωση που η Ιταλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν συνεργαστούν για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές.

Εκφράζονται παράπονα για την Ιταλία

«Σε ό,τι αφορά τη βαλκανική οδό, αναλάβαμε δράση πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων εντός της ζώνης Σένγκεν», σημείωσε ο Τουσκ.

«Για αυτόν το λόγο η πλήρης συνεργασία μας με την Ιταλία και την Μάλτα σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή αυτού του σεναρίου στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η Βιέννη, που μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, εκφράζουν παράπονα ότι η Ιταλία απλώς «αφήνει να περάσουν» μετανάστες που κατευθύνονται βόρεια, σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στην μεθοριακή διέλευση στο πολυσύχναστο Πέρασμα Μπρένερ στις Αλπεις για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων.

Η Ρώμη απορρίπτει την κριτική που της ασκείται, αλλά κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ιταλία, που είδε τους αριθμούς αφίξεων μεταναστών να μειώνονται τον περασμένο χρόνο, δεν έχει την ικανότητα ή την προθυμία να φιλοξενήσει μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών και να κρατήσει τους ανθρώπους καθόσον οι ιταλικές αρχές θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 10.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία τον περασμένο μήνα, ενώ 2.300 είχαν φτάσει τον Μάρτιο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου