Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση από τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου Πυραγό Βαγγέλη Καραμήντζα.


 Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κυρίως στον τομέα της πρόληψης προκειμένου να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές το Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σκοπέλου κάνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Η θέση που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς -σημειώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε και που θα μοιραστεί παντού- ο απλός πολίτης-κάτοικος ή επισκέπτης - φιλοξενούμενος αυτού του νησιού, είναι καθοριστική και πολύπλευρη. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και στραμμένα προς το
περιβάλλον, την σκέψη μας καθαρή σε όλες μας τις ασχολίες στην ύπαιθρο, να εργαζόμαστε χωρίς επιπολαιότητα και υπερεκτίμηση των καταστάσεων αλλά και των δυνατοτήτων μας και τέλος να υιοθετήσουμε αυτή την ίδια την περιφρούρηση με την παρουσία μας και την στηλίτευση όσων δρουν επιπόλαια και επικίνδυνα σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Το διακύβευμα είναι η συμμετοχή. Συμμετέχουμε όλοι όσο μπορούμε στην προστασία και την ομαλή συμβίωση με τη φύση. Τώρα είναι πιο απαραίτητο μέσα σ’ αυτή την τραγική κοινωνικο-οικονομική κατάσταση να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση αφήνοντας στην άκρη το φόβο της εκμετάλλευσης και τη γενικότερη καχυποψία προς τις κρατικές δομές».
Η Π.Υ. Σκοπέλου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των υπολειμμάτων κλαδιών που αποτελούν μίας από τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιάς για αυτό και σημειώνει ότι «τα υπολείμματα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καίγονται μέσα στο δάσος ή πλησίον αυτού, γιατί το κάψιμό τους δίνει μεγάλα μήκη φλόγας και ο κίνδυνος είναι άμεσος».
Επίσης αυτή την εποχή γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο και καθαρισμός των ελαιοπερίβολων με κάψιμο των προϊόντων του καθαρισμού (κλαδιά) και επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν ευνοούν την έναρξη και εξάπλωση της φωτιάς, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν τα κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με την Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθμόν 9) σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται από 1-11-2015 μέχρι 30-4-2016 η καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και 50 μέτρα από δεντροστοιχίες.
Αυτό σύμφωνα με την Π.Υ Σκοπέλου επιτρέπεται μόνο εάν συγκεντρωθούν
τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία και ζητά από τους κατοίκους να:
Αφαιρούν - καθαρίζουν την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία, να τηρούν την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα και να καίνε τα κλαδιά λίγα - λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας.
Επίσης να φροντίζουν να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο καθώς επίσης να διαβρέχουν τη ζώνη προς την πλευρά του δάσους όταν απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δενδροστοιχία.
Τέλος να ενημερώνουν την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουν, από το Π.Κ. Σκοπέλου καλώντας στο τηλ. 2424024199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, ενημερώνοντας παράλληλα και την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουν φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, την Πυροσβεστική υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.
«Βοηθείστε μας ώστε να κρατήσουμε ανέπαφο το δάσος της Σκοπέλου. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα συμβάντα Δασικών πυρκαγιών στο Νησί της Σκοπέλου έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή (Μάρτιο και Απρίλιο). Ας μην εφησυχάζουμε με το γεγονός ότι λόγω υγρασίας έχει εκλείψει ο κίνδυνος» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον ίδιο τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου Πυραγό Βαγγέλη Καραμήντζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger