Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Σε περιπέτεια δύο έργα της ΔΕΥΑ Σκοπέλου


Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες για να μην υποχρεωθεί η ΔΕΥΑ να επιστρέψει κονδύλια
 Δεν πληρώθηκαν εγκαίρως, εάν δεν ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ οι πιστώσεις επιστρέφονται
Σε «περιπέτεια» δύο έργα στη Σκόπελο εξαιτίας της καθυστέρηση αποπληρωμής έργων
Εάν τα συγκεκριμένα έργα, δεν ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ ο Φορέας Χρηματοδότησης του έργου, οφείλει να ενεργήσει για την ανάκτηση των γενομένων δαπανών ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την περιφέρεια Θεσσαλίας για τα συγκεκριμένα έργα που αφορούν στη ΔΕΥΑ Σκοπέλου δεν υπήρχε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ στη συνέχεια δεν διέθετε εγκεκριμένο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τους εργολάβους αν και από το Δεκέμβριο, έχουν μεταφερθεί οι πιστώσεις στους λογαριασμούς της.
Ειδικότερα, τα έργα που απεντάσσονται, είναι η αντικατάσταση Δικτύων Υδρευσης Δήμου Σκοπέλου».

Κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου της πράξης και την περιοδική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του έργου, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους απόφασης ένταξης, με αποτέλεσμα η πράξη να μην έχει πλήρως υλοποιηθεί και να έχει μηδενική απορρόφηση έως τη λήξη προθεσμίας επιλεξιμότητας του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, δηλαδή την 31-12-2015.
Αποφασίστηκε η ανάκληση του υπολοίπου διαθέσιμου ποσού στον Τραπεζικό Λογαριασμό Τραπέζης της Ελλάδος της υπ όψη Πράξης ποσού 42.751,03 ευρώ, να γίνει με ενέργεια της Ε.Υ.Δ.Ε.Π Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο δικαιούχος του έργου - δηλαδή ο δήμος Σκοπέλου - οφείλει να ενεργήσει για την υποβολή για ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει εκδοθεί.
Επίσης έγινε ανάκληση της 22-09-2014 απόφασης ένταξης της πράξης «Αντικατάσταση Κεντρικών Καταθλιπτικών Αγωγών Υδρευσης δήμου Σκοπέλου» ποσού συγχρηματοδοτούμενης Δ.Δ. 185.400,05 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Σύμφωνα με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν γίνει ηλεκτρονικές πληρωμές στον κύριο του έργου, στις 31-12-2015 ύψους 156.349,21 ευρώ, επίσης στις 31-12-2015 ύψους 16.951,38 ευρώ, αλλά δεν έχει καταχωρηθεί καμία δαπάνη στο ΟΠΣ δεδομένου ότι ακολουθείται η διαδικασία έμμεσων πληρωμών και δεν υλοποιήθηκε πληρωμή στον ανάδοχο, εντός της επιλέξιμης περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οπως κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της προόδου της πράξης και την περιοδική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους απόφασης ένταξης, με αποτέλεσμα η πράξη να μην έχει πλήρως υλοποιηθεί και έχει μηδενική απορρόφηση έως τη λήξη προθεσμίας επιλεξιμότητας του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, ήτοι στις 31-12-15. Ο δικαιούχος του έργου, οφείλει να ενεργήσει για την υποβολή για ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει εκδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger