Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Προβλήματα σε χειρουργεία του Νοσοκομείου Βόλου

alt
Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από σήμερα οι 35 από τους 45 ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, στους οποίους οφείλονται τις επιπλέον εφημερίες για διάστημα 15 μηνών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στη στελέχωση των προγραμματισμένων χειρουργείων, που αναγκαστικά θα αναβληθούν. Οι οφειλές σε κάθε ειδικευόμενο ανέρχονται μεταξύ 2.000 και 4.000 € και όσοι κατάγονται εκτός Βόλου, αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.
Τα παραπάνω επισήμαναν οι Νοσοκομειακοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση στην είσοδο του «Αχιλλοπούλειου», ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που ορίζει ο νόμος, για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Για τραγικές καταστάσεις και ανήθικες πρακτικές, που είναι οι γιατροί να δουλεύουν και να μην πληρώνονται, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας, που ανέφερε ότι στους ειδικευόμενους γιατρούς οφείλονται οι επιπλέον εφημερίες του 2015 και κανονικές εφημερίες λίγων μηνών, ενώ τόνισε ότι όσες εφημερίες πληρώθηκαν ήταν με περικοπές.
Όπως ανέφερε, αντί η κεντρική εξουσία να ανταμείψει τους ειδικευόμενους γιατρούς που έμειναν στην Ελλάδα, αντί να πάνε στο εξωτερικό, τους έχει απλήρωτους. Στον κάθε γιατρό τα οφειλόμενα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 4.000 €. «Αυτό ισχύει και στους ειδικούς γιατρούς σε μικρότερο βαθμό. Πλέον οι ειδικευόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών.
Ο κ. Χαυτούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, διαμηνύοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την υποστελέχωση του προσωπικού, θα κλείσουν Νοσοκομεία. «Από τους 73 ειδικούς γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου, οι επτά είναι συντονιστές και οι 43 διευθυντές που αυτό σημαίνει ότι οι 50 είναι κοντά στη σύνταξη και υπάρχουν μόλις 23 μάχιμοι γιατροί, ενώ οι ειδικευόμενοι είναι 45 εκ των οποίων οι 35 συμμετέχουν στην επίσχεση» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι λόγω της επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στα κλινικές και στα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Από την πλευρά του το μέλος της ΕΙΝΚΥΜ, ειδικευόμενος γιατρός Γιώργος Ντόντος, δήλωσε ότι οι ειδικευόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις προς όφελος των ασθενών. Όπως τόνισε «Ζητάμε την καταβολή των δεδουλευμένων, κατανοώντας και την αγωνία των πολιτών, αλλά και τις δικές μας αγωνίες. Ο κόσμος που θα χρειαστεί την φροντίδα δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα για τα επείγοντα, αλλά θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες στα προγραμματισμένα και τακτικά εξωτερικά χειρουργεία».
Ο κ. Ντόντος σημείωσε ότι οι έγιναν επαφές και με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία τους έχει διαβεβαιώσει προφορικά ότι θα καταβληθούν στο εγγύς μέλλον τα χρήματα, ωστόσο όπως είπε «Υπάρχουν γιατροί που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι από περιοχές εκτός Βόλου και οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες που έχουν. Είναι ανθρώπινο κι επαγγελματικό δικαίωμα η καταβολή των δεδουλευμένων», τόνισε.
Ειδικευόμενος γιατρός δήλωσε ότι στην επίσχεση πρωτοστατούν χειρουργικός, ορθοπεδικός και ουρολογικός τομέας πρωτοστατούν, ο παθολογικός τομέας είναι απών και δήλωσε ότι ευελπιστεί, οι συνάδελφοι να καταλάβουν το συμφέρον τους και να συμμετάσχουν σ' αυτό τον αγώνα που είναι δίκαιος και σωστός.
Ο Ηλίας Τσολής, ειδικευόμενος της Ορθοπεδικής δήλωσε ότι ο μέσος μισθός του γιατρού, χωρίς τις εφημερίδες είναι περίπου 1000 € μηνιαίως (με τις εφημερίες περίπου 500 € παραπάνω), ενώ το ωράριο, μπορεί να διαρκέσει 10 ίσως και παραπάνω ώρες, όταν υπάρχει ασθενής στο χειρουργείο, χωρίς να πληρωθούν εφημερίες.
magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger