Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Χρυσές δουλειές στις καντίνες της Ειδομένης - Πουλούν πάνω από 2.000 σάντουιτς την ημέρα

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10.000 ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Χρυσές δουλειές στις καντίνες της Ειδομένης - Πουλούν πάνω από 2.000 σάντουιτς την ημέρα

Με σχεδόν 10.000 ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα και τις τεράστιες ουρές για λίγο φαγητό από τα συσσίτια των ΜΚΟ η "επιχείρηση καντίνα" φαίνεται πως αυτές τις μέρες θεωρείται ευκαιρία στη περιοχή.
Η εφημερίδα «Espresso» κατέγραψε τις ατελείωτες ουρές μπροστά στις καντίνες, που κάνουν χρυσές δουλειές, πουλώντας (σε φυσιολογικές τιμές) φαγητό της ώρας, σάντουιτς, αναψυκτικά, καφέ και τσάι. Δίπλα στους καντινιέρηδες, που φτιάχνουν τουλάχιστον 2.000 σάντουιτς την ημέρα, μεγάλη είναι η κίνηση και στα μανάβικα, με τους πρόσφυγες να γεμίζουν σακούλες με μήλα και ντομάτες, σημειώνει η εφημερίδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λάζαρου Ούλη, ο οποίος αγόρασε 50 στρέμματα γης ακριβώς δίπλα στα σύνορα, λίγο προτού ξεσπάσει το Προσφυγικό με σκοπό να καλλιεργήσει καλαμπόκι. Στο σημείο τελικά στήθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και ο ίδιος πλέον δουλεύει στην καντίνα του και απασχολεί τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι και πάλι δεν επαρκούν.
Οι τιμές στην καντίνα, με τον τιμοκατάλογο να είναι γραμμένος και στα συριακά «Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που φέρνουν φαγητό στους ανθρώπους αυτούς, αλλά εκείνοι το πετάνε γιατί φοβούνται μήπως έχει χοιρινό κρέας λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Εμείς τους δίνουμε σάντουιτς με ψωμί και πατάτες. Πίνουν επίσης πολύ καφέ και τσάι. Κάποιοι λαοί πίνουν και πολύ αλκοόλ» λέει στην Espresso o ιδιοκτήτης της καντίνας, που πουλάει τα σάντουιτς 2 ευρώ και τον καφέ ή το τσάι 1,5 ευρώ.
Eπιπλέον αναφέρει πως κάποιες φορές δεν παίρνει χρήματα και πως δίνει νερό σε εγκύους ή πως το βράδυ παρέχει ζεστό νερό για να κάνουν οι μητέρες κρέμα στα μωρά τους. Ο Λάζαρος Ούλης ο οποίος λειτουργεί νόμιμα καθώς έχει αγοράσει την έκταση και αποφεύγει τον σκόπελο της νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει μόνιμη εγκατάσταση στις καντίνες.
Οι υπόλοιποι καντινιέρηδες, όμως, κινδυνεύουν με πρόστιμα και αρμόδιες υπηρεσίες τούς ελέγχουν διαρκώς. Ένας άλλος ιδιοκτήτης καντίνας σημειώνει πως Από τον δήμο του είπαν ότι κάνει λειτούργημα και του ανέφεραν ότι αν φύγουν οι καντίνες από το σημείο όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν σε τόση ανάγκη, που μπορεί να ρημάξουν το χωριό για να βρουν κάτι να φάνε.
Πάντως, δεν λείπουν και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως καταγγέλλει στην «Espresso» ο παραγωγός Τάσος Καραφουλίδης. «Ηρθα από τη Σκύδρα Πέλλας να πουλήσω φρούτα και λαχανικά. Τα δίνουμε 1 ευρώ το κιλό. Οταν μαθαίνουν την τιμή, οι άνθρωποι παθαίνουν πλάκα, αφού μας λένε ότι κάποιοι τους ζητούν 2 και 3 ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger