Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ


Το απώτατο άκρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την ευλογημένη Αλόννησο, επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, από την Παρασκευή 19 έως την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου το πρωί, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Πρωτοδιάκονό του, π. Νεκτάριο Ευγενικό.
Φθάνοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αλόννησο έγινε δεκτός με αισθήματα χαράς και εγκαρδιότητος από τους Ιερείς της Νήσου Αρχιμ. Γρηγόριο Τσάμαρη - αφυπηρετήσαντα Εφημέριο και Ιερομ. Λουκά Σταμέλο – Εφημέριο της Νήσου, τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Βαφίνη και πολλούς χριστιανούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά του Σώματος Προσκόπων, που προσήλθαν για να υποδεχθούν τον Επίσκοπό τους.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής, όπου συναντήθηκαν με τα μέλη των Νεανικών Ενοριακών Συντροφιών των παιδιών Γυμνασίου Λυκείου, με τα οποία αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος.
Το Σάββατο το πρωί ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και πάλι το Πνευματικό Κέντρο, όπου συναντήθηκε με τα παιδιά του Κατηχητικού Δημοτικού Σχολείου, στα οποία μίλησε και κατόπιν μετέβη στη Λέσχη Προσκόπων Αλοννήσου, όπου συνομίλησε εγκάρδια με τα παιδιά.
Το απόγευμα χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό, στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο τέλος του οποίου μίλησε δι’ ολίγων στους χριστιανούς για την αρχή του Τριωδίου.
Παράλληλα, ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος, κατά την διάρκεια όλης της ημέρας εξομολόγησε πολλούς χριστιανούς της Ενορίας, οι οποίοι θέλησαν να προσέλθουν στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
Το πρωί της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου 22 Φεβρουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου, συλλειτουργούντων του π. Νικοδήμου, του π. Λουκά και του π. Νεκταρίου, ενώ ο πολιός π. Γρηγόριος ήταν συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.
Μετά την ανάγνωση του Ι. Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στη σημασία του Τριωδίου, ως μιας περιόδου πνευματικής ανασυγκροτήσεως, με πρώτο πρότυπο, τον Τελώνη.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Αβραάμ Αποστολίδη, Εφημερίου της Αλοννήσου, επί 9 ολόκληρα χρόνια, ο οποίος εκοιμήθη κατά το περσινό έτος 2015, σε ηλικία 39 μόλις ετών, στη Σκόπελο, όπου είχε μεταβεί για εκκλησιαστική διακονία και άφησε μνήμη αγαθού και δραστηρίου Ιερέως.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με θερμότητα λόγων και στο πρόσωπο του μακαριστού π. Αβραάμ, τονίζοντας ότι εργαζόταν με αγάπη, φόβο Θεού, υπακοή προς τον Επίσκοπό του, αίσθηση της Υψηλής του ευθύνης και διέθετε λειτουργικό ήθος.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος προχείρησε στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου τον π. Λουκά Σταμέλο, ο οποίος με πιστότητα και αφοσίωση εδώ και μία πενταετία υπηρετεί ως πρεσβύτερος, ενώ τον τελευταίο χρόνο διακονεί με υπακοή και ελευθερία την Αλόννησο, έχοντας κερδίσει την συμπάθεια, τον σεβασμό και την αγάπη των χριστιανών της, συνεχίζοντας φιλότιμα και επαυξάνοντας το έργο του μακαριστού π. Αβραάμ.
Όλοι οι πιστοί αυθόρμητα αναφώνησαν το «Άξιος», δίδοντας το σύμψηφό τους στην προαγωγή του π. Λουκά, τον οποίον ο Σεβασμιώτατος κάλεσε, με περισσότερη θέρμη και πίστη, να συνεχίσει την διακονία του στην Αλόννησο, ενώ συνεχάρη και τους καλούς του γονείς, οι οποίοι τον προσέφεραν ολόκαρδα στο Θεό και την Εκκλησία και τον στηρίζουν στην επιτέλεση της διακονίας του, όπως και τον π. Γρηγόριο, τον κ. Δήμαρχο και τις Αρχές της Νήσου, αλλά και όλους τους χριστιανούς της για τον σεβασμό και την αγάπη που επιδεικνύουν στον Ιερέα τους.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην περιοχή της Στενής Βάλας, όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του παραρτήματος Αλοννήσου, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας και συνεχάρη τον Πρόεδρο του κ. Ιγνάτιο Γελαγώτη για το έργο του Συλλόγου, ενώ επαίνεσε και όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά αυτή της αγάπης.
Το απόγευμα της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας ομίλησε κατά την διάρκεια του εσπερινού Κηρύγματος προς τους παρακολουθούντας αυτό Ενορίτες, απαντώντας και στις ερωτήσεις τους
Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα Σχολεία της Αλοννήσου (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), όπου έγινε δεκτός με αισθήματα ενθουσιασμού από τους μαθητές, με τους οποίους είχε προσωπική επικοινωνία, όπως και με τους Καθηγητές, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του και του εκδήλωσαν την χαρά τους για την επίσκεψη.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του κατέπλευσαν για την Σκόπελο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανήγυρη για τον Πολιούχο της Νήσου, Άγιο Ρηγίνο, φεύγοντας ανανεωμένοι από την ουσιαστική επικοινωνία και τον σύνδεσμό που ενδυναμώθηκε εντονότερα, με τον Ι. Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Αλοννήσου.
 
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger