Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Πορτοκάλια: μειωμένες οι εξαγωγές, προβλήματα λόγω κινητοποιήσεων

Πορτοκάλια: μειωμένες οι εξαγωγές, προβλήματα λόγω κινητοποιήσεων Με μειωμένους ρυθμούς εξελίσσονται οι εξαγωγές τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και παραγωγοί από Αργολίδα Λακωνία και Κρήτη. Στον ΑγροΤύπο κατέθεσαν την άποψή τους οι κ.κ. Πέτρος Μπλέτας, Γιώργος Ντόκος και Λευτέρης Ντουντουνάκης οι οποίοι οριοθέτησαν τις τιμές παραγωγού στα 16-17 λεπτά για την Ναβελίνα και στα 14 λεπτά για τα Μέρλιν. Όπως ανέφερε ο κ. Ντόκος υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το εμπόρευμα γύρισε πίσω λόγω της παραμονής των φορτηγών για αρκετές ημέρες στο Τελωνείο του Προμαχώνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την πίεση των τιμών. Από την πλευρά του ο κ. Ντουντουνάκης ανέφερε ότι οι τιμές των new hall κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, χωρίς να ικανοποιούν τους παραγωγούς.
Λακωνία: χαμηλότερες οι εξαγωγές, πρόβλημα με το Τελωνείο του Προμαχώνα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Είχαμε δυσκολίες με τους δρόμους, έφυγαν τα αυτοκίνητα την Τρίτη και τώρα μόλις ξεφόρτωσαν στο Βουκουρέστι. Τώρα βρισκόμαστε στο 50-60% των εξαγωγών. Την προηγούμενη φορά, πριν από 10 ημέρες τα αυτοκίνητά μας είχαν κολλήσει επί 7 ημέρες στον Προμαχώνα. Ευτυχώς χθες άνοιξε εκ νέου το μπλόκο, γενικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ειδικά στην Ναβελίνα κυμαίνονται στα 15 -16 λεπτά. Στην εγχώρια αγορά μπορεί να έχουμε λίγο παραπάνω από 18-20 λεπτά το κιλό. Μιλάμε πάντα για τις λαϊκές γιατλι οι εγχώριες αλυσίδες είναι χειρότερες από το εξωτερικό, τα αφήνουν και 12 και 13 λεπτά συν του ότι πληρώνουν μετά από 5 έως 12 μήνες, στο εξωτερικό τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν 15-17 λεπτά. Στο εξωτερικό πληρώνουν σε 17 - 27 ημέρες συνήθως. Τα Μέρλιν έχουν ξεκινήσει εδώ και καμιά δεκαριά ημέρες και πωλούνται από 10 έως 12 λεπτά / κιλό σε εγχώρια αγορά και εξωτερικό. Οι θερμές ημέρες που κάνει τελευταία τα μαλάκωσε και θα φύγουν γρήγορα για εξωτερικό. Εν συνεχεία θα πάμε στα όψιμα ομφαλοφόρα, τα επιτραπέζια του καλοκαιριού. Όλα τα πορτοκάλια βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι.
Αργολίδα: πτώση στις εξαγωγές, σημαντικό πρόβλημα με το Τελωνείο
Για σημαντικά προβλήματα και για περιπτώσεις όπου το εμπόρευμα γύρισε πίσω έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Δαναός κ. Γιώργος Ντόκος: «Είχαμε τεράστιο πρόβλημα, ήρθαν αυτοκίνητα πίσω...όταν φεύγουν τα πράγματα είτε με κουρτίνες είτε με ψυγείο και μένουν τα πράγματα πάνω 5 ημέρες τι να κάνει ο παραγωγός στην Ρουμανία και στην Ουγγαρία; Εμάς προσωπικά μας γύρισαν φορτία πίσω, οι προμηθευτές είπαν ότι δεν το παραλαμβάνουμε, μας είπαν να ανασυσκευάσουμε το προϊόν γιατί θα βγάλει προβλήματα. Χάσαμε 15 ημέρες κοπής, εάν σκεφθείτε ότι καθημερινώς κοβόντουσαν γύρω στους 3.000 τόνους πορτοκάλια χάσαμε 50.000 τόνους, οι οποίοι έμειναν πιο πίσω, πιέζονται και οι τιμές, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στα 17 λεπτά / κιλό.
Αν είχαν φύγει αυτές οι ποσότητες ίσως και να υπήρχε μια καλύτερη τιμή. Μιλάμε για τα πορτοκάλια Νάβελ. Το πρόβλημα με τις Ναβελίνες ήταν ότι επειδή ήταν όψιμη η χρονιά χρειάστηκε πρασινισμός που κράτησε μέχρι τον Γενάρη, μείναμε πίσω κοπές Μέρλιν και όλα τα Μέρλιν είναι πίσω. Έγινε μεν καλή κοπή το Γενάρη, μπορώ να πω ότι ο Γενάρης ήταν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών  στις εξαγωγές ωστόσο το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα πράγματα ήταν υποτονικά. Οι τιμές στα Μέρλιν κυμάνθηκαν για τον μεγάλο όγκο στα 14 λεπτά και τώρα υπάρχουν ακόμα κτήματα που ανάλογα με την ποιότητα τα Μέρλιν συγκομίζονται και στα 17 λεπτά. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ξανά η ζήτηση. Πάντως με την φορολογία που πάει να περάσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μέτρα οι μισοί αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν. Το ρεύμα έχει διπλασιαστεί, αλλά ποιος θα μας ακούσει; Ο τζίρος μας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει σχεδόν στο 50%. Εμείς εξάγουμε κυρίως σε Ρουμανία και Πολωνία και ακολουθούν Πολωνία και Ουγγαρία ενώ κάποιες ποσότητες εξάγονται σε Δανία και Σουηδία.
Χανιά: Πρόβλημα με τις τιμές και την λειψυδρία
Ο παραγωγός και πρόεδρος του συνδέσμου γεωπόνων Χανίων κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης είπε τα εξής: «Συνεχίζεται, αν και έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας new hall, που είναι τα μόνα εσπεριδοειδή που εξάγονται από την Κρήτη με τις ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 400-500 τόνους που έχουν πάει κυρίως σε βαλκανικές χώρες. Έχει ξεκινήσει και η συγκομιδή των ομφαλοφόρων. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα που δεν είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας τον τελευταίο καιρό κάτι που μεγαλώνει την ανησυχία των παραγωγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger