Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Σποράδες Παραμένουν όμηροι της έλλειψης γιατρών και μηχανημάτων Γολγοθάς για τους νεφροπαθείς των νησιών



Την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να ανακουφιστούν οι νεφροπαθείς των Σποράδων που εκτός από την ασθένειά τους έχουν να αντιμετωπίσουν και με τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στο Βόλο για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ζητά για πολλοστή φορά ο σύλλογος νεφροπαθών «Αγιοι Ανάργυροι».
Η θεραπεία της αιμοκάθαρσης απαιτεί την παρουσία τους στο ειδικό μηχάνημα της αιμοκάθαρσης κάθε δύο ημέρες στο Νοσοκομείο του Βόλου, γεγονός που τους «αναγκάζει» να διαμένουν στο Βόλο κατά τη χειμερινή περίοδο προκειμένου η υγεία τους να μην επιδεινώνεται.
Το διατροφικό επίδομα που παίρνουν κάθε δύο μήνες οι νεφροπαθείς των Σποράδων δεν φτάνει προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, πόσο μάλλον να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στα έξοδα διαμονής στο Βόλο.

Τα ταμεία καλύπτουν τα μεταφορικά τους έξοδα, δεν είναι δυνατόν να τους ανακουφίσουν με αποτέλεσμα ουσιαστικά, όπως τόνιζε ο κ. Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου, να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα κάθε φορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 3 ανθρώπους την ημέρα, κοστίζει 5-7.000 ευρώ. Ωστόσο, με την ύπαρξη αυτού του μηχανήματος στα Κέντρα Υγείας των νησιών απαιτείται και νεφρολόγος ή ειδικός παθολόγος για τη λειτουργία του. Στα Κέντρα Υγείας ωστόσο Σκιάθου και Σκοπέλου όσο και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν όχι μόνο αυτές οι ειδικότητες αλλά ούτε ο εξοπλισμός για να εξυπηρετηθούν οι νεφροπαθείς των τριών νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger