Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΛΑΘΕΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

lathemeno
The Journey, Luis Cruz Azaceta, 1988

ΛΑΘΕΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»

ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Διαδρομές ανθρώπων από όλες τις γωνιές του κόσμου προς τη Δύση, σε αναζήτηση μιας κάποιας διεξόδου από την εξαθλίωση που επιβάλλει ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική. Μέσα από τη μυθοπλασία αλλά και την τεκμηρίωση, οι τρεις ταινίες του αφιερώματος αποτυπώνουν την πραγματικότητα αυτού του ταξιδιού και μας εισάγουν σε αθέατες όψεις της κίνησης των απόκληρων που θα αποτελέσουν το φρέσκο και φτηνό εργατικό δυναμικό για τις μητροπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αν βέβαια το ταξίδι δεν αποβεί μοιραίο.


Παρασκευές στις 8:30μμ | Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη


logo



~Παρασκευή 15/1/2016~

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΒΡΗΣ

(Le Havre, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, 2010, 93’)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι
Ερμηνείες: Andre Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin
Παραγωγή: Sputnik, Pyramide Productions, Pandora Filmproduktion, Arte France Cinema, ZDF/Arte, Finnish Film Foundation, Canal +, Yleisradio

HD:Users:CreamyFalcon:Desktop:91- λαθεμένο το όνομά μας μετανάστες:Press - Mailing List:Le-Havre.jpg

Ο Μαρσέλ, μεσήλικας λούστρος στη Χάβρη, συναντά τυχαία τον Ιντρίσα, ένα αγόρι από την Γκαμπόν, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει από την αστυνομία όταν έπεσε στα χέρια της το κοντέινερ που κουβαλούσε τον ίδιο και άλλους συμπατριώτες του προς την Αγγλία. Ο Μαρσέλ αποφασίζει να φροντίσει τον Ιντρίσα, παίρνοντάς τον υπό την προστασία του, μαθαίνοντας την ιστορία του και προσπαθώντας να τον βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του. Η εργατική συνοικία του Μαρσέλ αγκαλιάζει τον Ιντρίσα, ενώ ο καλοπροαίρετος λούστρος έρχεται αντιμέτωπος με τις ανάλγητες αρχές και την αστυνομία που καταδιώκουν τον μικρό παράνομο. Ο Καουρισμάκι δήλωσε πως «η σφοδρή μου επιθυμία να καταπιαστώ με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με ενέπνευσε να γυρίσω αυτή την –όπως και να το κάνουμε– όχι και τόσο ρεαλιστική ταινία». Αν και η τόσο εύκολα θετική έκβαση της ιστορίας του Ιντρίσα φαντάζει ουτοπική, η αισιοδοξία του Άκι Καουρισμάκι για τους απόκληρους αντιήρωές τους διόλου μας ξενίζει. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών το 2011 με το βραβείο FIPRESCI και την εύφημο μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής.



~Παρασκευή 22/1/2016~

ΚΕΛΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

(La jaula de oro, Γουατεμάλα, Ισπανία, Μεξικό, 2013, 108’)

Σενάριο: Ντιέγκο Κεμάδα - Δίες, Γκιμπράν Πορτέλα, Λουτσία Καρέρας
Σκηνοθεσία: Ντιέγκο Κεμάδα - Δίες
Ερμηνείες: Κάρεν Μαρτίνεζ, Ροντόλφο Ντομίνγκες, Μπράντον Λόπεζ
Παραγωγή: Εντχερ Κάμπος, Νίνα Παγιάν, Λούις Σαλίνας
HD:Users:CreamyFalcon:Desktop:91- λαθεμένο το όνομά μας μετανάστες:Press - Mailing List:La-jaula-de-oro.jpg

Τρεις έφηβοι από τη Γουατεμάλα αποφασίζουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή. Για να το καταφέρουν αυτό, θα χρειαστεί να διασχίσουν πρώτα το Μεξικό, ερχόμενοι αντιμέτωποι με πληθώρα κινδύνων. Συμμορίες ναρκέμπορων και ληστών, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και τοπικές αρχές, βιαστές και απαγωγείς. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του Κεμάδα-Δίες, βοηθού του Κεν Λόουτς, είναι μια σκληρή αλλά ρεαλιστική απεικόνιση της αγριότητας που περιμένει τις χιλιάδες ανθρώπων από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική που αποφασίζουν να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στις ΗΠΑ, τη λεγόμενη Γη της Επαγγελίας. Μόνο που στο τέλος τους περιμένει το χρυσό κλουβί της εκμετάλλευσης και του διωγμού, εξ ου και ο τίτλος της ταινίας. Ο Κεμάδα-Δίες δούλεψε για περίπου έξι χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από εκατοντάδες ανθρώπους στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, και η ταινία αποτελεί μια συρραφή πραγματικών περιστατικών και καταστάσεων. Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει ερασιτέχνες ηθοποιούς, στους οποίους δεν έδινε σενάριο αλλά τους εξηγούσε πριν το γύρισμα τι πρόκειται να διαδραματιστεί στη σκηνή, προσδίδει στην ταινία μια αυθεντικότητα αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς. Η ταινία βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ απέσπασε και το βραβείο στην κατηγορία «Ενα κάποιο βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών το 2013.


~Παρασκευή 29/1/2016~

ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

(Et nous jetterons la mer derrière vous, Γαλλία, 2014, 72’)
Σκηνοθεσία: Αnouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard, Jeanne Gomas
Παραγωγή: Ozho Naaye, Les Filles 100 z’ histories

HD:Users:CreamyFalcon:Desktop:91- λαθεμένο το όνομά μας μετανάστες:Press - Mailing List:Et-nous-jetterons-la-mer-derrière-vous.jpg

Ένα χειροποίητο, συλλογικό ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να παρακολουθήσει από κοντά τις διαδρομές μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μαρόκο προς την Ευρώπη. Μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που πασχίζουν να φύγουν μακριά, η κάμερα ταξιδεύει σε δύσβατα βουνά, συνοριακές πόλεις, ψαρόβαρκες στο Αιγαίο, στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιπλανιέται στην Ιστανμπούλ και την Αθήνα, διασχίζει την απέραντη φυλακή που έχει γίνει η Ελλάδα για χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από τους τόπους όπου εισβάλλει το δυτικό κεφάλαιο για να εγκλωβιστούν ως σύγχρονοι σκλάβοι ή παρίες στα κάτεργα και τις φυλακές της «πολιτισμένης» Δύσης.



Παρασκευές στις 8:30μμ | Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

logo

FalseNameMigrants_Jan2016_WEB.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger