Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Καταστροφικός ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών βάσει ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου


 Το ψέμα και η παραπληροφόρηση πάνε σύννεφο, κι όποιος παραμυθιαστεί παραμυθιάστηκε. Προκειμένου να δικαιολογήσει το πετσόκομμα των συντάξιμων αποδοχών, που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό της σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας δε δίστασε να ισχυριστεί ότι ο υπολογισμός τους με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο είναι ευνοϊκός για τους εργαζόμενους, διότι την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί οι μισθοί και τα μεροκάματά τους, οπότε ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας θα τους αδικούσε!

Ο Κατρούγκαλος γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που ξεφούρνισε είναι ψέμα. Δε δίστασε να το ξεφουρνίσει, όμως, γιατί μόνο με μπαράζ ψεμάτων μπορεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.

♦ Οπως έχουμε ξαναγράψει, η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής  του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 2004 επεξεργάζεται τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που αφορούν όλους τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και με μια χρονική υστέρηση οχτώ-εννέα μηνών τα στοιχεία δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία απασχόλησης μέχρι και τον Απρίλη του 2015.


Δημοσιεύουμε ξανά έναν πίνακα (ο δεύτερος στη σελίδα) που φτιάξαμε με τα στοιχεία για την απασχόληση της περιόδου Γενάρη- Απρίλη 2015. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι παρά τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, ο αριθμός των εργαζόμενων που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση παραμένει σχετικά υψηλός, και κινείται μεταξύ 23,08 και 23,51 ημερών εργασίας το μήνα (μέγιστο είναι οι 25 ημέρες το μήνα). Το σημαντικότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση ασφαλίζονται με ασφάλιστρο που υπολογίζεται σε μεροκάματο γύρω στα 53 ευρώ. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση πραγματοποιούν κατά μέσο όρο από 17,66 έως 17,28 ημερομίσθια το μήνα και ασφαλίζονται πάνω σε μεροκάματο 24 ευρώ. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι το μέσο ασφαλιζόμενο μεροκάματο για μερική απασχόληση είναι περίπου ίσο με το πετσοκομμένο μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ, το οποίο καταβάλλουν οι καπιταλιστές εργοδότες για πλήρη απασχόληση (οχτάωρο).



Αυτό συμβαίνει, αν και διανύουμε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, γιατί παρά τις παρασπονδίες, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιμένει να ασφαλίζει τους εργαζόμενους με βάση τα μεροκάματα που προβλέπονται από τις κλαδικές συμβάσεις και όχι με βάση τις αποδοχές που καταβάλλουν οι καπιταλιστές εργοδότες βάσει των ατομικών συμβάσεων που με το πιστόλι στον κρόταφο υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν.

Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο οι αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικά καταβαλλόμενες στους εργαζόμενους. Οπως είναι γνωστό, στα προ κρίσης και κινεζοποίησης χρόνια συνέβαινε το αντίθετο: οι καταβαλλόμενες αποδοχές ήταν μεγαλύτερες από τις αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζονταν οι ασφαλιστικές εισφορές. Την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων έχουν πέσει λίγο οι αποδοχές των εργαζόμενων πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, εξακολουθούν όμως να είναι μεγαλύτερες απ’ αυτές που οι καπιταλιστές καταβάλλουν στους εργαζόμενους.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών δεν υπεισέρχονται οι καταβαλλόμενες στους εργαζόμενους αποδοχές, η μείωσή τους (που είναι μεγάλη) δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στη διαμόρφωση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών. Και λέει συνειδητά ψέματα ο Κατρούγκαλος, όταν επικαλείται τις μειωμένες αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι αυτές δεν παίζουν κανένα ρόλο στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η απόφαση της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να υπολογίζει τις συντάξιμες αποδοχές με βάση όλο τον ασφαλιστικό βίο δεν έγινε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, αλλά υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για δραστική μείωση όλων των συντάξεων. Μπορεί οι διάφοροι Κατρούγκαλοι να είναι άσχετοι περί τα ασφαλιστικά, όμως υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που σίγουρα τους ενημέρωσαν και για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών. Γι’ αυτό και λέμε ότι ο Κατρούγκαλος έχει πλήρη συνείδηση ότι λέει  ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι δήθεν συμφέρει τους εργαζόμενους να υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο.

♦ Ως τώρα, η βάση για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών είναι η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Ετσι, η βάση υπολογισμού προς το παρόν παρακάμπτει τα μνημονιακά χρόνια. Επειδή όμως αυτή η αλήθεια δε βολεύει τον Γ. Κατρούγκαλο στην προβολή του ψευδούς ισχυρισμού του, αυτός μιλά απλά για «τελευταία πενταετία».

♦ Για να γίνει και παραστατικά φανερή η καταστροφική για τους εργαζόμενους συνέπεια του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο, παραθέτουμε (πρώτος πίνακας) την εξέλιξη του Ημερομίσθιου Ανειδίκευτου Εργάτη της ΕΓΣΣΕ για τα τελευταία 40 χρόνια (από το 1975 μέχρι το 2015). Με μια απλή επισκόπηση μπορεί ο καθένας να καταλάβει τι περίπου σημαίνει «μέσος όρος ολόκληρου του εργασιακού βίου», όταν το βασικό μεροκάματο το 1975 ήταν 0,62 ευρώ, το 2011 είχε φτάσει τα 33,56 ευρώ και μετά το πετσόκομμα του 2012 (6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου των Σαμαροβενιζέλων) έπεσε στα 26,18 ευρώ.

Δεν συμβουλεύουμε κανέναν να υπολογίσει το μέσο όρο όλων αυτών των ημερομισθίων, γιατί υπάρχουν οι συντελεστές αναπροσαρμογής, με τους οποίους οι αποδοχές κάθε χρονιάς αναπροσαρμόζονται ώστε να βγει μετά ο μέσος όρος.

Ανά διαστήματα, το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με εγκυκλίους δημοσιεύει τους συντελεστές αναπροσαρμογής των ετήσιων αποδοχών   της τελευταίας δεκαετίας, προκειμένου να υπολογιστεί ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών της καλύτερης πενταετίας. Στις 17 Μάρτη του 2015, με την επείγουσα εγκύκλιο 11 που εξέδωσε το ΙΚΑ, καθορίστηκαν οι συντελεστές αναπροσαρμογής προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν για το 2015. Μέσω των συντελεστών αναπροσαρμογής γίνεται μια ελάχιστη μείωση των μεγάλων απωλειών που επέρχονται στις συντάξιμες αποδοχές ακόμη και στην περίπτωση που υπολογίζονται με την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας. Μόλις εντοπιστεί η καλύτερη πενταετία, πολλαπλασιάζονται οι ετήσιες αποδοχές κάθε χρόνου με τους αντίστοιχους συντελεστές αναπροσαρμογής, τα ποσά αθροίζονται, διαιρούνται διά πέντε και το αποτέλεσμα είναι οι συντάξιμες αποδοχές του συγκεκριμένου ασφαλισμένου.

♦ Σε ένα προσχέδιο του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010) καθορίζονταν οι συντελεστές αναπροσαρμογής  για τα 16 χρόνια από το 1994 μέχρι το 2009. Στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους προσετίθετο ένα 0,06% και το άθροισμα ήταν ο συντελεστής αναπροσαρμογής. Μελετώντας τότε το συγκεκριμένο ζήτημα διαπιστώσαμε ότι οι συντελεστές αναπροσαρμογής για όλο τον ασφαλιστικό βίο των 16 ετών ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους συντελεστές αναπροσαρμογής της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας. Ετσι, και μόνο εξ αυτού του λόγου οι συντάξιμες αποδοχές με βάση την 16ετία μειώνονταν περαιτέρω.

Βάσει αυτής της μελέτης, υπολογίσαμε τότε (Μάης 2010), ότι προκαλείται τεράστια μείωση στη λεγόμενη «ανταποδοτική» σύνταξη, όταν ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών γίνεται με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο.

Οταν ψηφίστηκε ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, τέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία οι συντελεστές αναπροσαρμογής θα ορίζονται κάθε χρόνο με νόμο, μετά από γνώμη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Οπως πληροφορηθήκαμε μετά από επικοινωνία μας με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέχρι τώρα δεν έχουν εκδοθεί οι συντελεστές αναπροσαρμογής που προβλέπονται από αυτή τη διάταξη (άρθρο 3) του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010.

Επειδή το ζήτημα είναι σημαντικό και θέλουμε να ξεσκεπάσουμε μέχρι το μεδούλι τη σπέκουλα και τα απανωτά ψέματα του Κατρούγκαλου, θα συνεχίσουμε την έρευνα απευθυνόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, και θα επανέλθουμε.

Επιστρέφοντας στον πίνακα με τα κατώτατα ημερομίσθια, επισημαίνουμε και πάλι ότι η εξέλιξή τους τα τελευταία σαράντα χρόνια σχηματίζει μια παραστατική εικόνα για το άγριο πετσόκομμα των συντάξιμων αποδοχών που θα επέλθει με την επέκταση της βάσης υπολογισμού σε ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός ή ειδικός στα ασφαλιστικά ζητήματα για να το καταλάβει.

Θεωρούμε βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις Ατομικές Συμβάσεις  Εργασίας, που κινούνται γύρω από το κατώτατο της ΕΓΣΣΕ, και όχι με βάση τις ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατά συνέπεια, αυτός ο πίνακας, επεξεργασμένος με βάση τους συντελεστές αναπροσαρμογής, θα καταγράφει το άγριο πετσόκομμα των συντάξιμων αποδοχών.

Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί πως μπορεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις Κλαδικές Συμβάσεις, όμως οι καπιταλιστές εξακολουθούν να μην πληρώνουν με αποτέλεσμα να χρωστούν δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλλονται στο ΙΚΑ εξακολουθούν να θεωρούνται μεγάλες από τους καπιταλιστές, γι’ αυτό και ο προωθούμενος υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, να κλείσει το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από τις μεγάλες οφειλές των καπιταλιστών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ (ΣΑΒΒΑΤΟ, 23.1.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger