Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Προσβλέπουν στο νέο ΕΣΠΑ οι πληγέντες της Σκοπέλου

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Οι πληγέντες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους
Στο υπόμνημα που έστειλαν πρόσφατα στον πρωθυπουργό ζητούν τη δημιουργία προγράμματος για αποκατάσταση υποδομών
Η κατ’ εξαίρεση δημιουργία άξονα δράσης στο νέο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση εξοπλισμού και ανακατασκευές υποδομών με μηδενική συμμετοχή, είναι το βασικό αίτημα των πληγέντων επαγγελματιών της Σκοπέλου από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο αίτημα τέθηκε υπόψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη, στο υπόμνημα που εστάλη πρόσφατα από το Σύλλογο των πληγέντων, μέσω του δήμου Σκοπέλου.


Στο διαβιβαστικό σημείωμα του δημάρχου Σκοπέλου, Χρήστου Βασιλούδη, επισημαίνεται ότι «στο υπόμνημα του Συλλόγου Πληγέντων από την κακοκαιρία της 22ας και 23ης Σεπτεμβρίου 2015 Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Σκοπέλου, περιγράφεται ανάγλυφα και εμπεριστατωμένα η δυσχερής έως δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του νησιού μας». Παράλληλα ο δήμαρχος Σκοπέλου χαρακτηρίζει ««ραχοκοκαλιά» του κοινωνικού και οικονομικού ιστού του τόπου μας» τους επαγγελματίες του νησιού οι οποίοι υπέστησαν ζημιές λόγω της θεομηνίας και ζητά από τους άνωθεν κρατούντες να τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματα που παρατίθενται εγγράφως.
Στο μεταξύ, παραμένει το αίτημα της οριοθέτησης των περιοχών του νησιού που έχουν πληγεί και η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για τις πολυπόθητες αποζημιώσεις. Παράλληλα, στο υπόμνημα του Συλλόγου Πληγέντων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Σκοπέλου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «πέραν της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες» είναι αναγκαία «η θεσμοθέτηση έμμεσων ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων, οι οποίες, άλλωστε, δεν επιβαρύνουν με επιπλέον δαπάνες τον κρατικό προϋπολογισμό». Οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου τονίζουν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και να ληφθεί άμεσα κάθε κρίσιμο και απαιτούμενο μέτρο, προκειμένου να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Οικονομική ενίσχυση
Τα αιτήματα των πληγέντων που τέθηκαν εγγράφως υπόψη του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών το προηγούμενο διάστημα, συνοψίζονται στην «αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων, τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές». Βασικό ζητούμενο είναι επίσης η πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της, η επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης ή η επιδότηση του κόστους μετεγκατάστασης.
Παράλληλα, οι πληγέντες της Σκοπέλου ζητούν τη χορήγηση βοηθήματος 3.000-5.000 ευρώ για κάλυψη των άμεσων αναγκών των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, όπως συνέβη το 2007, την ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτακτων αναγκών και αντίστοιχου Λογαριασμού Αλληλεγγύης, την αναστολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο της καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών προς τις Τράπεζες, την αναστολή αναγγελίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και την εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα ισχύσουν για ακριτικά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Τέλος, οι πληγέντες του νησιού ζητούν από τον πρωθυπουργό «προνομιακή μοριοδότηση στα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις» και «επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα ενός έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger