Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Aπό το καλοκαίρι λειτουργούν τα πρώτα υδατοδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Σποράδες Σκόπελο και Βόλο

Aπό το καλοκαίρι λειτουργούν τα πρώτα υδατοδρόμια σε Θεσσαλονίκη, Σποράδες και Βόλο - Κεντρική Εικόνα
Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν τα πρώτα υδατοδρόμια στην Ελλάδα, αρχικά σε Σποράδες, Βόλο, Σκύρο και Θεσσαλονίκη και μετέπειτα σε Εύβοια
Σύμφωνα με τη Hellenic Seaplanes, η οποία δραστηριοποιείται στον σχετικό κλάδο, την πορεία λειτουργίας θα ακολουθήσουν Χίο, Ψαρά, Οινούσες, Μυτιλήνη και Πάτμο ως ένα αντίστοιχο περιφερειακό δίκτυο συνδέοντας τα και με τα τουρκικά παράλια. Σε αναμονή βρίσκεται το υδατοδρόμιο της Τήνου που αν και σε προχωρημένη φάση, το λιμεναρχείο του νησιού  δεν συμφωνεί με τη θέση του υδατοδρομίου και θέλει να ακυρώσει τη μέχρι σήμερα διαδικασία.

 Οι αδειοδοτήσεις συνεχίζονται σε  Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σητεία, Μήλο, Πάρο, Καλαμάτα, καθώς και σε πολλά ιδιωτικά υδατοδρόμια που σύντομα θα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των υδατοδρομίων.
newslide3
Παράλληλα έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις στους αρμόδιους φορείς  για τη δημιουργία υδατοδρομίων στις λίμνες:
Τριχωνίδας στο Αγρίνιο
Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας
Πολυφύτου στην Κοζάνη
Κερκίνης στις Σέρρες
Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα
Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο
Σημειώνεται ότι στις λίμνες έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες λόγω νομοθετικού κενού που αφορά την διαχείριση των υδάτων.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, Υποδομών & Μεταφορών, ΥΠΕΚΑ και Ναυτιλίας  έχουν σηκώσει τα μανίκια και ετοιμάζουν την προώθηση νέων νομοσχεδίων για τα υδατοδρόμια όπου θα μειώσουν χρονικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες  και θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ομαλής λειτουργίας των υδροπλάνων ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου, όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η προσέλευση τουριστών. Ένα πλαίσιο που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο χώρο των Μεταφορών, του Τουρισμού και της ευρύτερης ανάπτυξης  στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης για τη διαχείριση των υδατοδρομίων ανακοίνωσαν από κοινού Hellenic Seaplanes και Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πρόκειται για το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του συγκεκριμένου κύκλου, ο οποίος αποσκοπεί στην εκπαίδευση όσο τον δυνατόν περισσότερων μελλοντικών στελεχών του κλάδου των υδατοδρομίων.

Απώτερος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η  στελέχωση των υδατοδρομίων με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, αλλά και η άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πειραιά από την αγορά εργασίας.  Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών – υπό τον τίτλο «Λιμενικός Σχεδιασμός και Οργάνωση» - υλοποιείται από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την  κατάρτιση στελεχών για τη Λειτουργία και τη Διαχείριση Υδατοδρομίων. Η καινοτομία του έγκειται όχι μόνο στο περιεχόμενο των διαλέξεων, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη μια πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα αγοράς, αυτής των υδροπλάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου