Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σταθερά αντιμεταναστευτικά

Επιστροφή στην ασφάλεια της πατρίδας τους υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ στους αφγανούς πρόσφυγες! Ζήτησε ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες απελάσεων για τους μετανάστες από τα Βαλκάνια. Ο Ντε Μεζιέρ δε δίστασε να αποκαλύψει ότι οι απελάσεις θα είναι μαζικές και θεώρησε ανεπίτρεπτο να έρχονται τόσοι πολλοί Αφγανοί στη Γερμανία αντί να κάτσουν στη χώρα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της! [Στην ανοικοδόμηση εντάσσονται προφανώς και οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σαν αυτόν που έκαναν οι Αμερικάνοι στις 3 Οκτώβρη, όταν βομβάρδισαν στην Κουντούζ του βορείου Αφγανιστάν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σκοτώνοντας 22 ασθενείς και καταστρέφοντας μια μονάδα όπου νοσηλεύονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι!].


Δεν είναι όμως μόνο η Γερμανία που βαδίζει σταθερά σε αντιμεταναστευτικά μονοπάτια. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε πρόσφατα, με έκτακτους νόμους, να κάνει πιο «σφιχτή» τη νομοθεσία περί ασύλου. Η Νορβηγία έχει γύρω στα 5.2 εκατομμύρια κατοίκους και παρά το ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτό το χρόνο αναμένεται να της υποβληθούν συνολικά 20-25 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, αριθμός που συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω από τον περασμένο Αύγουστο. Αν και ο αριθμός είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν της γειτονικής Σουηδίας, που έχει το διπλάσιο περίπου πληθυσμό από τη Νορβηγία και αναμένει 190 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου αυτό το χρόνο, έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου στη νορβηγική κυβέρνηση που βλέπει χιλιάδες μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Από 10 άτομα που ήταν πέρσι, φέτος έχουν αυξηθεί στα 4.000.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Αντρες Ανουνσεν δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα δώσει τη δυνατότητα άρνησης ασύλου σε μετανάστες από «ασφαλείς χώρες» καθώς και συντομότερες προθεσμίες για να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτοί των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Οταν το Αφγανιστάν έχει αρχίσει να θεωρείται εν μέρει «ασφαλής χώρα» στη Γερμανία, γιατί να μη γίνει το ίδιο στη Νορβηγία, όταν η πλειοψηφία των μεταναστών που περνούν τα ρωσονορβηγικά σύνορα είναι Αφγανοί (σύμφωνα με το νορβηγικό γραφείο μετανάστευσης - UDI). Κι ας κινδυνεύουν οι περισσότεροι να σταλούν πακέτο στην Καμπούλ που πλέον η Νορβηγία τη θεωρεί σχετικά «ασφαλή»!

Η αντιμεταναστευτική υστερία έχει φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ! Κοντά στις 30 πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο να δεχτούν σύριους πρόσφυγες και η λίστα μεγαλώνει. Ορισμένοι κυβερνήτες προσπαθούν να εμποδίσουν τη μετεγκατάσταση σύριων προσφύγων στο έδαφος των πολιτειών τους, ενώ άλλοι ζητούν να ληφθούν μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο αρχηγός της επιτροπής ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακ Κολ ζήτησε από τον Ομπάμα να αναστείλει τα σχέδια υποδοχής σύριων προσφύγων στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατέθεσε προς ψήφιση στη Γερουσία σχέδιο νόμου για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων από 30 χώρες με τζιχαντιστικά κινήματα, μεταξύ των οποίων και η Συρία.

Η επίθεση των τζιχαντιστών στο Παρίσι σίγουρα έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στο αντιμεταναστευτικό κλίμα που ήδη υπήρχε. Δεν ήταν όμως αυτή η επίθεση που άλλαξε ριζικά τα πράγματα σ’ αυτό τον τομέα, αφού το κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί και οι αποφάσεις για μια Ευρώπη φρούριο είχαν ήδη ληφθεί (σχετικό ρεπορτάζ έχει δημοσιευτεί κατ’ επανάληψη στην «Κ»). Το μόνο που πετυχαίνει η «ευαίσθητη» Ευρώπη με την αντιμεταναστευτική υστερία είναι να φουντώσει ακόμα περισσότερο το μίσος στις καρδιές των προσφύγων, που θα δουν να τους μεταχειρίζονται σαν στυμμένες λεμονόκουπες ρίχνοντάς τους στην αγκαλιά του κάθε ISIS.


Ταξίδι στην Τουρκία στα κουτουρού

Το πρώτο ταξίδι του Γιωργάκη Παπανδρέου στην Τουρκία θύμισε η επίσκεψη Τσίπρα στη γειτονική χώρα. Ενα ταξίδι χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, το οποίο μόνο την τουρκική προπαγάνδα εξυπηρέτησε. Με το προσφυγικό στο επίκεντρο και τον πόλεμο στη Συρία να κλιμακώνεται, το τουρκικό καθεστώς αισθάνεται ισχυρό ώστε να απαιτήσει «πράγματα» από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν αναχωρήσει για την Ιστανμπούλ και την Αγκυρα, ο Τσίπρας δέχτηκε τηλεφώνημα από την Μέρκελ, η οποία δεν τον κάλεσε φυσικά για να του ευχηθεί, αλλά για να του υπαγορεύσει τους όρους του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Είχε προηγηθεί η δεύτερη επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου του G20 αυτή τη φορά.

Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τα καραγκιοζιλίκια του ποδοσφαιρικού αγώνα με τα κοκκινογάλαζα κασκόλ και την κοινή παρουσία Τσίπρα-Νταβούτογλου στην εξέδρα. Το σκυθρωπό πρόσωπο του Τσίπρα στη διάρκεια αυτής της φιέστας έδειχνε πως μάλλον συνειδητοποίησε ότι ο Νταβούτογλου τον χρησιμοποίησε σαν γλάστρα. Ούτε θα σχολιάσουμε τις αναφορές του τύπου «είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου». Θα πάμε κατευθείαν στην ουσία.

Ο Τσίπρας πήγε στην Τουρκία με το αίτημα να δημιουργηθούν εκεί hotspots για την ταυτοποίηση των προσφύγων, οι οποίοι μετά θα στέλνονται απευθείας στην Ευρώπη, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν παράνομα από τα στενά ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα νησιά του Αιγαίου. Είναι ν’ απορεί κανείς πώς φαντάστηκε ότι μπορεί να έχει τύχη ένα τέτοιο αίτημα, όταν μάλιστα δεν στηρίζεται από την ΕΕ και υποβιβάζεται κατευθείαν σε διμερές. Θέλει η ΕΕ τη δημιουργία hotspots στην Τουρκία; Οχι βέβαια, γιατί τότε θα αυξανόταν η πίεση για μεταφορά μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, οπότε όλο το σχέδιο της επιβράδυνσης της ροής, με τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στο λεγόμενο «διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων», θα αποτύγχανε. Η τάση είναι να ανακοπεί η προσφυγική ροή και όχι να διευκολυνθεί. Θέλει η Τουρκία τη δημιουργία hotspots στο έδαφος της; Οχι, γιατί μεγαλύτερες μάζες προσφύγων θα εγκλωβίζονταν στην Τουρκία, ενώ θα δεχόταν πλήγμα όλη αυτή η διαμετακομιστική μπίζνα που αποφέρει τεράστια «μαύρα» έσοδα στην τουρκική οικονομία, τους κρατικούς αξιωματούχους και τα στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Ο Τσίπρας εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «γιοκ» και το μόνο που συμφωνήθηκε, ίσα-ίσα για να σωθούν τα προσχήματα, ήταν η δημιουργία Επιτροπών για το Προσφυγικό, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, δηλαδή. Υπάρχει, μάλιστα, και ρελάνς από την τουρκική πλευρά, με την πρόταση Νταβούτογλου για τη σύγκληση τριμερούς Τουρκίας-Γερμανίας-Ελλάδας, για την οποία ο Τσίπρας εξέφρασε επιφυλάξεις (χωρίς να τολμά να αρνηθεί την πρόταση, γιατί προφανώς αποτελεί και απαίτηση της Μέρκελ).

Η Τουρκία, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, δεν έχει μόνο οικονομικά αιτήματα από την ΕΕ (ήδη έχει αποφασιστεί να της δοθούν 3 δισ. ευρώ), ούτε μόνο πολιτικά αιτήματα (άνοιγμα κεφαλαίων της προενταξιακής διαδικασίας, που τα χρειάζεται ο Ερντογάν για προπαγανδιστικούς λόγους, συμμετοχή στις συνόδους κορυφής με καθεστώς παρατηρητή, απλοποίηση των διαδικασιών της βίζας για τους τούρκους πολίτες κ.ά.), αλλά έχει και γεωπολιτικά αιτήματα. Ζητά τη δημιουργία «προσφυγικής ζώνης» εντός της Συρίας, όπου θα δημιουργηθούν καταυλισμοί για τους πρόσφυγες, υπό την ευθύνη της Τουρκίας (και του στρατού της, φυσικά).

Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το τελευταίο ο Ερντογάν δε θα το συζητήσει με τον Τσίπρα. Θα το συζητήσει με τους ηγέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιχειρούν στρατιωτικά στη Συρία.

Γι’ αυτό και η επίσκεψη Τσίπρα ήταν κυριολεκτικά στα κουτουρού. Ακόμα και η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, που υποτίθεται ότι αποφασίστηκε, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Η Τουρκία έχει τρόπους να την αναστείλει πανεύκολα, εγείροντας αξιώσεις σχετικά με την ευθύνη έρευνας και διάσωσης, που θα αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υποχρεώσουν τον Τσίπρα να πει όχι, εκτιθέμενος έναντι των ευρωπαίων «εταίρων» του, που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση (βλέπε δηλώσεις Γιούνκερ).

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/25080.Σταθερά-αντιμεταναστευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger