Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Κολεγιές

Μετά τους Αμερικανούς που διά στόματος βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, εγκωμίασαν την καλή δουλειά που κάνουν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή, σειρά πήρε ο Πρόεδρος της Γαλλίας για να επαναλάβει μία απ' τα ίδια, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλ. Τσίπρα όσο και στην ομιλία του στη Βουλή. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε η «ειδική σχέση», για την οποία μίλησε προχτές η κυβερνητική εκπρόσωπος, ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών - με τις ευλογίες των ΗΠΑ - απέναντι σε αυτή της Γερμανίας, στο πλαίσιο των αντιθέσεών τους για τη διαχείριση της κρίσης και τον επιμερισμό των κερδών ή των απωλειών που προκύπτουν.

Αντιθέσεις που αποτυπώνονταν και στα λεγόμενα τόσο του Φρ. Ολάντ, που εξέφρασε την ευαρέσκειά του επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις διχαστικές δυνάμεις που τη συμβούλευαν να αποχωρήσει απ' τη Ζώνη του Ευρώ, όσο και του πρωθυπουργού, που αναφέρθηκε σε ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ήταν ο Ολάντ αυτός που έπεισε να υπογραφεί μνημόνιο, «σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων». Φωτογραφίζοντας και οι δύο τη Γερμανία.
Το ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου για την Ελλάδα αφορά τόσο το γεγονός ότι αξιοποιείται στην αντιπαράθεσή του με τη Γερμανία για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εστιάζοντας την κριτική του στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική - είναι χαρακτηριστικό ότι Τσίπρας και Ολάντ επανέλαβαν τη θέση για χαλάρωση της πειθαρχίας, για «αλλαγές στην Ευρώπη» και για «επένδυση στην ανάπτυξη» - όσο και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση που γειτνιάζει με τα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή της Μ. Ανατολής και πρώτα απ' όλα στο Λίβανο και τη Συρία. Γι' αυτό, άλλωστε, ξεχωριστό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών αποτέλεσαν και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ στην περιοχή, με τον Φρ. Ολάντ να αναφέρεται σε δέσμευση των δύο χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σταθεροποίηση.
Το γεγονός ότι πίσω απ' την επίσκεψη του Φρ. Ολάντ βρίσκονταν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας προκύπτει κι απ' την ατζέντα των συνομιλιών, που εστίασαν στη διερεύνηση πεδίων για επενδύσεις. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκρυψε την επιθυμία για ενίσχυση της θέσης των γαλλικών μονοπωλίων στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για τομείς όπως η Ενέργεια, η Ερευνα, οι Μεταφορές, Υποδομές κ.λπ., απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα στους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επενδύσεις που θα είναι τόσο πιο αποδοτικές όσο ταχύτερα υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει την αναγκαιότητά τους. Μάλιστα, αναφέροντας ότι και η Γαλλία χρειάζεται να υλοποιήσει αρκετές! Προανήγγειλε ριζικές ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, κάνοντας λόγο για «δύσκολες μεταρρυθμίσεις», στις οποίες συμπεριέλαβε την «εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού...», προκειμένου να τονωθεί, όπως είπε, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας.
Είναι φανερό ότι απ' τις κολεγιές της ντόπιας αστικής τάξης ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό. Η ενδυνάμωσή της - που επιδιώκεται μέσα από τέτοιες συμμαχίες - είναι προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger