Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η ψευτιά των «ισοδύναμων»

Δεν υπάρχει μέρα που η κυβέρνηση να μην ξεφουρνίζει κι ένα «ισοδύναμο» για τα μέτρα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και προκαλούν την αντίδραση του λαού.
Το κλίμα που προσπαθούν να διαμορφώσουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι το εξής: Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι μεν δεσμευτικοί, με βάση το 3ο μνημόνιο, αλλά όχι και τα μέσα που θα τους πετύχει η κυβέρνηση.
Επομένως, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, λένε, τα κυβερνητικά επιτελεία εξαντλούν όλα τα περιθώρια, ώστε να ελαφρύνει το βάρος από τα ψηφισμένα μέτρα, ή να αντικατασταθούν άλλα, που αν εφαρμοστούν, θα προσθέσουν δυσανάλογο βάρος σε τμήμα των λαϊκών στρωμάτων.
Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, που έχει ως στόχο να ανανεώσει τις προσδοκίες του λαού από την κυβέρνηση, να τον καθηλώσει σε στάση αναμονής. Πολύ περισσότερο που η όλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού συνοδεύεται και από «φανφάρες» περί δικαιοσύνης των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση!
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα για το πώς μεταφράζονται στην πράξη τα περίφημα «ισοδύναμα» που ψάχνει τάχα η κυβέρνηση: Για να μην επιβάλλει ΦΠΑ 23% στις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης, ένα μέρος των οποίων αφορά άμεσα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!

Δηλαδή, αυτά που θα γλιτώσει ένα νοικοκυριό από την αύξηση των τιμών στα φροντιστήρια και στα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (που ακμάζουν εξαιτίας των κενών στο κρατικό σύστημα της Εκπαίδευσης), θα τα πληρώσει στο πολλαπλάσιο μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας!
Αλλο παράδειγμα: Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να συμμαζευτούν τα οικονομικά των Ταμείων και ειδικά των επικουρικών. Γι' αυτό το σκοπό οι προηγούμενοι θέσπισαν τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που προβλέπει αυτόματες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων.
Τώρα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει ως «ισοδύναμο» για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα, τη συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, που θα σημάνει την κατάργηση της δεύτερης.
Ετσι, θα εκλείψει κάθε λόγος να εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», αφού πλέον δε θα υπάρχουν επικουρικές συντάξεις! Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Επομένως, τα «ισοδύναμα» υπηρετούν ακριβώς τον ίδιο στόχο με τα μέτρα που υποτίθεται ότι αντικαθιστούν. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να φορτώσουν στο λαό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία έχει να κερδίσει μόνο το κεφάλαιο.
Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτό γίνεται κραυγαλέο. Για παράδειγμα, στους αγρότες η κυβέρνηση προτείνει ως «ισοδύναμα» για τη βαριά φορολογία μια σειρά από φοροαπαλλαγές και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως απευθύνονται μόνο σε μεγαλοαγρότες.
Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνει μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: Από τη μία βουλιάζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες στην απελπισία και τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα κι από την άλλη ενισχύει με έναν ακόμα μποναμά τους αγροτοκαπιταλιστές.
Για να μην αναφερθούμε στο χαμό που προκάλεσε από την πλευρά των εργοδοτικών ενώσεων η πρόταση να θεσπιστεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως «ισοδύναμο» για την παραπέρα μείωση των συντάξεων...
Και μόνο η αντίδραση του ΣΕΒ δείχνει ότι αυτό που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός από τις δεδομένες αποφάσεις που έχουν παρθεί για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η ψευτιά των «ισοδύναμων» πρέπει να κοπεί μαχαίρι από το λαό. Να καταλάβει η κυβέρνηση ότι χάνει την ικανότητα να τον κοροϊδεύει και να τον κρατάει παροπλισμένο στην αναμονή.
Η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger