Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Σποράδες Ζητούν τη συνδρομή του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Σκοπέλου


Αίτημα συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο υπέβαλε τις προηγούμενες μέρες εγγράφως ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, προκειμένου να συνταχθούν μελέτες για την αποκατάσταση τμήματος του κάστρου. Το ιστορικό μνημείο του νησιού έχει «πληγωθεί» από την πρόσφατη θεομηνία και το σημείο στο οποίο ζητείται η συνδρομή του Πολυτεχνείου είναι το τμήμα που εκτείνεται από την Παναγίτσα μέχρι τον Αγιο Κωνσταντίνο. Παράλληλα, ο κ. Βασιλούδης απέστειλε ενημερωτική επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, γνωστοποιώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου, επεσήμανε ότι «στην επιστολή που κοινοποιήσαμε και στους δύο φορείς, την Αρχαιολογική υπηρεσία και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, υπογραμμίζουμε την ανάγκη στερέωσης των πρανών από την Παναγίτσα έως τον Αγιο Κωνσταντίνο. Τα προβλήματα που υπήρχαν επιδεινώθηκαν μετά την θεομηνία και για αυτό το λόγο πρέπει να γίνει παρέμβαση στο μνημείο, και να συνταχθεί μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης, προκειμένου να προστατευτεί το κάστρο».
Στο μεταξύ, έχουν ήδη συνταχθεί μελέτες από το ΤΕΕ Μαγνησίας, για την αποκατάσταση σημείων αρμοδιότητας του δήμου, τα οποία είχαν υποχωρήσει λόγω της θεομηνίας. Μεταξύ των μελετών που είναι έτοιμες για δημοπράτηση είναι η αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης μήκους 25 μέτρων στη θέση Καραβοτσάκισμα της Σκοπέλου, καθώς και η αποκατάσταση τμήματος που έχει υποστεί ζημιές στη θέση Κάστρο, μήκους 15 περίπου μέτρων.
Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί και άλλες μελέτες από το ΤΕΕ και για τη συμπλήρωση των φακέλων είναι αναγκαία η τεχνική έκθεση του δήμου, διότι υπάρχουν ιδιοκτησίες στα συγκεκριμένα σημεία.
Στο μεταξύ, ο δήμος Σκοπέλου αναμένει χρηματοδότηση προκειμένου να πληρωθούν οι ιδιώτες που εργάστηκαν με τα μηχανήματά τους για την αποκατάσταση διαφόρων σημείων του νησιού που υπέστησαν καταστροφή, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Παράλληλα έχει υποβληθεί αίτημα στην πολιτεία για τη χρηματοδότηση των μελετών αποκατάστασης των υποδομών του νησιού, με κυριότερα τα λιμάνια της Σκοπέλου και του Αγνώντα, την αποκατάσταση του τμήματος της κεντρικής οδού Αγνώντα - Πετράκη, το δρόμο προς Στάφυλο, καθώς επίσης και διάφορα ακόμη σημεία και περιοχές που έχουν καταστραφεί, λόγω της θεομηνίας.
Μετά από προσπάθειες ενός περίπου μήνα έχουν καθαριστεί οι δρόμοι, προκειμένου να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι κάτοικοι του νησιού, ενώ παραμένει το αίτημα της αποκατάστασης των λιμανιών που έχουν υποστεί ζημιές, διότι αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου και εξόδου και κατά συνέπεια είναι ουσιαστικής σημασίας για τους κατοίκους και τους τουρίστες της Σκοπέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger