Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των Σποράδων και η ακτοπλοϊκής σύνδεση με την Βόρεια Ελλάδα

Αθήνα.- Ως μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού χαρακτηρίσθηκαν η Σκιάθος και τα νησιά των Βορείων Σποράδων ,στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Σκιάθος Παλλάς”, με θέμα την “Οικονομική και Τουριστική ανάπτυξη των Σποράδων και η συμβολή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Βόρεια Ελλάδα”.
Μεταξύ των ομιλητών-εισηγητών ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος “μαγεύθηκε” από τον αριθμό του 1.800.000 αφίξεων επιβατών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.
Στόχος μας είναι, είπε ο κ. Μπουτάρης, να συνδεθούμε και πάλι ακτοπλοϊκώς, Θεσσαλονίκη και Σποράδες, με πλοίο που θα εξυπηρετεί και τα νησιά και την Βόρεια Ελλάδα. Πρότεινε την σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης, με χαμηλότοκο δάνειο για την αγορά η ενοικίαση γρήγορου πλοίου που θα καλύπτει την διαδρομή το πολύ σε 3 ώρες και ο ναύλος να είναι σε χαμηλό-προσιτό επίπεδο.

Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε την ανάπτυξη της διπλωματίας των πόλεων, προσπάθεια που έχει αποδώσει πολλά στην Θεσσαλονίκη, με την σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών πρωτευουσών και μεγαλουπόλεων. Ένα ακόμη στόχος πρέπει να είναι και η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς στις Σποράδες αφθονούν ιστορικές εκκλησιές και μοναστήρια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Οικονόμου, στην εισήγηση του πρότεινε την στόχευση σε ώριμες, πολυπληθείς και ανερχόμενες αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα κλπ) και την αναβάθμιση του τουρισμού με παροχές υψηλού και πολυτελούς επιπέδου, με διαφήμιση του ελληνικού ήλιου και της θάλασσας.
Ο διδάκτωρ του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Γιώργος Σώκλης αναφέρθηκε στην πρωτιά του αεροδρομίου της Σκιάθου, που σημείωσε φέτος αύξηση των αφίξεων κατά 19.6% και κατετάγη πρώτο μεταξύ όλων των αεροδρομίων της χώρας και στην ανάγκη για περαιτέρω βελτιώσεις στις υποδομές των νησιών.
Τέλος ο οικοδεσπότης του συνεδρίου δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, αναφέρθηκε στην ανάγκη της προστασίας του φυσικού πλούτου των νησιών και στα απαιτούμενα έργα για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στη Σκιάθο και τα άλλα νησιά.
Πρωταρχικά είπε ο κ.Πρεβεζάνος πρέπει να φτιάξουμε τα λιμάνια μας και ιδίως της Σκιάθου, να κατασκευαστεί μια σύγχρονη μαρίνα και να προστατευθεί το δάσος των Κουκουναριών μαζί με την λίμνη της Στροφυλιάς που αποτελούν σήμα κατατεθέν για το νησί του Παπαδιαμάντη.
Το συνέδριο παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που μετέβει και στην Σκόπελο για να ενημερωθεί για τις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός αλλά και πολλοί πράκτορες και τουρ οπερέιτορς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου