Ακροδεξιοί σε συγκέντρωση κατά των προσφύγων στην Πράγα (φωτό ΑΡ)
Απόδειξη της υστερίας κατά μεταναστών και προσφύγων που καλλιεργούν οι αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία, μετά την αντεπανάσταση σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αποτελεί ένα κωμικοτραγικό γεγονός που σημειώθηκε στην Τσεχία.
Συγκεκριμένα, η αστυνομία της πόλης Νταμαζλίτσε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, έλαβε επείγουσα κλήση από μια τρομοκρατημένη νεαρή φοιτήτρια, η οποία τους είπε πως είχε δει να περνάει από το δρόμο «ένας άνδρας με μαυρισμένο δέρμα, που φορούσε μαύρη στολή κι έναν άσπρο σκούφο και κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο».

Ωστόσο, οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως επρόκειτο απλώς για έναν καπνοδοχοκαθαριστή (!), «που φορούσε πράγματι μια μαύρη φόρμα εργασίας και λευκό σκούφο», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Το δε «οπλοπολυβόλο», ήταν μία βούρτσα για το ξεκάπνισμα των καμινάδων, που είχε περασμένη στον ώμο του ο άτυχος εργάτης...
Το περιστατικό, πέρα από την ανεκδοτολογική του διάσταση, δεν είναι μεμονωμένο: Εν μέσω ενός κατακλυσμού ειδήσεων για τους μετανάστες που συρρέουν κατά κύματα στην Ευρώπη, η αστική τάξη της Πράγας (που διακρίνεται και για τις αντικομμουνιστικές της επιδόσεις) στοχοποιεί και τους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά στις ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων. Σε αυτό το σκηνικό η τσεχική αστυνομία δηλώνει ότι δέχεται όλο και περισσότερες κλήσεις από πολίτες που ανησυχούν βλέποντας ξένους στις πόλεις τους.
Σε μία ανάλογη καταγγελία, οι «παράνομοι μετανάστες» ήταν Σλοβάκοι εποχικοί εργάτες που πήγαν στην Τσεχία για το μάζεμα του λυκίσκου, όπως είπαν οι χωροφύλακες στην πόλη Νόβε Στράσετσι, κοντά στην Πράγα.