Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΣΕΑΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ούτε ευρώ περικοπή σε συντάξεις και επιδόματα ΑμΕΑ

Ούτε 1 ευρώ περικοπή στις συντάξεις αναπηρίας και στα επιδόματα των ΑμΕΑ» απαίτησαν εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος και εργατικών συνδικάτων απ' τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ, του ΣΕΜΙΣΕΑ (εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή) και των Συνδικάτων Οικοδόμων και Μετάλλου εξέφρασαν στον υπουργό τις σοβαρές ανησυχίες των αναπήρων και χρονίως πασχόντων για περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα με το 3ο μνημόνιο. Επίσης, ανέφεραν καταγγελίες για κατάφωρες, εγκληματικές αποφάσεις στα ΚΕΠΑ σε βάρος αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Για την απαράδεκτη κατάσταση για τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους στα Ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής μίλησαν οι εκπρόσωποι στην αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, που προσήλθε στη συνέχεια στη συνάντηση.
Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχουν ως τίτλοι τα θέματα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων. Για να δώσει απάντηση, πρόσθεσε, θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με το «κουαρτέτο». Η αναπληρώτρια υπουργός απέδωσε στις κλειστές τράπεζες την απλήρωτη εργασία στα ειδικά κέντρα καθώς και την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων.
Τα προβλήματα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων απέκτησαν «τραγικές διαστάσεις και γενικευμένα χαρακτηριστικά στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης με τα μνημόνιο 1 και 2 και τους εφαρμοστικούς νόμους» και «αναμένεται να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις με την εφαρμογή του μνημονίου 3», τονίζεται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό.
«Γενικευμένη ανησυχία, συνεχίζει, επικρατεί στις οικογένειες των ΑμΕΑ αλλά και γενικότερα των εργαζομένων μπροστά στο μνημόνιο 3 και την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα ΚΕΠΑ, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σφαγή στα ΚΕΠΑ, όλα αυτά μαζί μας οδηγούν σε νέες γενικευμένες περικοπές. Η σφαγή στα ΚΕΠΑ εξελίσσεται μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας, της ένταξης της λειτουργικότητας ως στοιχείου της κρίσης αλλά και της ουσιαστικής κατάργησης της ασφαλιστικής - επαγγελματικής ικανότητας του εργαζόμενου. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες σακατεμένοι εργαζόμενοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες να μένουν χωρίς συντάξεις αναπηρίας, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ από το 14% που ήταν στο σύνολο, έχουν μειωθεί κάτω από 8%, οι επιδοματούχοι ΑμΕΑ από 210.000 που ήταν πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, μειώθηκαν σε 160.000)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger