Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Ναι» στο νέο Μνημόνιο με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού

Το αίτημα της συγκυβέρνησης για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM εξετάζεται στο σημερινό Eurogroup, με τη στήριξη ουσιαστικά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων
Το άρθρο της Συνθήκης που επικαλείται ο πρωθυπουργός και που αναφέρει τις προϋποθέσεις για να συναφθεί νέα Δανειακή Σύμβαση
Το άρθρο της Συνθήκης που επικαλείται ο πρωθυπουργός και που αναφέρει τις προϋποθέσεις για να συναφθεί νέα Δανειακή Σύμβαση
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είχε σταλεί την προηγούμενη βδομάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM - ΕΜΣ) για νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 29,1 δισ. ευρώ, που θα συνοδεύεται από νέο, τρίτο Μνημόνιο και νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Με αυτό, μάλιστα, συμφώνησαν ουσιαστικά χτες οι πολιτικοί αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκτός φυσικά του ΚΚΕ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το γεγονός ότι αυτό ακριβώς θα συζητήσει το Eurogroup επιβεβαιώθηκε χτες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Η αίτηση για πρόγραμμα ESM έχει ληφθεί από το Eurogroup. Δεν έχει δώσει ακόμα εξουσιοδότηση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γιέγκερ τόνισε πως «βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM. Μόνο πάνω σε αυτήν τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα». Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Αλ Τσίπρα από τις 30 Ιούνη, καθώς αυτό το αίτημα εστάλη ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα του EFSF ήταν σε ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, στο προσκήνιο έρχεται η επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής του ESM. Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρωθυπουργός ζητά «στήριξη με βάση τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM» υπό τη μορφή «μιας διετούς δανειακής συμφωνίας βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 13 του ESM και των όρων στο άρθρο 2».
Μνημόνιο, Μνημόνιο, Μνημόνιο...
Ο «Ριζοσπάστης» ήδη από την περασμένη Τετάρτη δημοσίευσε όλα τα επίμαχα άρθρα που αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού και που παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο.
Ας ξαναδούμε, λοιπόν, τι προβλέπουν τα άρθρα της συνθήκης του ESM, με βάση τα οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε τη νέα δανειακή σύμβαση, μιας και ξανάρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ο λαός πρέπει να γνωρίζει καλά τι του ετοιμάζουν.
Συγκεκριμένα:
ΑΡΘΡΟ 12 - Αρχές
1. Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών - μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας (...).
ΑΡΘΡΟ 13 - Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας
1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών.
Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν.
Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα:
α) να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών - μελών της, εκτός εάν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2,
β) να εκτιμήσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ,
γ) να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μέλους του ΕΜΣ (...).
3. Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ, Μνημόνιο Κατανόησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση.
Το Μνημόνιο Κατανόησης συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.
4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το Μνημόνιο Κατανόησης εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.
5. Το συμβούλιο διοικητών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.
6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας.
7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Αρθρο 16 - Δανειοδότηση από τον ΕΜΣ
1. Το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει χρηματοπιστωτική συνδρομή με τη μορφή δανείου σε μέλος του ΕΜΣ, σύμφωνα με το άρθρο 12.
2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στο Μνημόνιο Κατανόησης, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3. (...)
5. Το συμβούλιο διευθυντών αποφασίζει με αμοιβαία συμφωνία, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου και αφού λάβει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 7, την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έπονται της πρώτης δόσης.
Και ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων - Μνημόνιο
Η ελληνική συγκυβέρνηση συνόδευσε το αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο με την επιστολή Τσίπρα προς τους επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία αποδέχεται την τελευταία πρόταση των «θεσμών» της τρόικας (τη λεγόμενη «πρόταση Γιούνκερ»), πρόταση ουσιαστικά όμοια με αυτή που έθεσε στο δημοψήφισμα, προσθέτοντας 3 - 4 «τροποποιήσεις», «διευκρινίσεις» κ.τ.λ., κυρίως ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων...
Μεταξύ άλλων η συγκυβέρνηση αποδέχεται τα εξής:
-- Μείωση των δαπανών στις συντάξεις κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016.
-- Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
-- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους μέχρι το 2022.
-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% (σ.σ. οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων).
-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6% (σήμερα δεν υπάρχει καθόλου τέτοια εισφορά).
-- Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για την Υγεία από το 4% στο 5% (σ.σ. οδηγεί στη μείωση των μισθών).
-- Διατήρηση του χαρατσιού της «εισφοράς αλληλεγγύης» και ενσωμάτωσή της στη φορολογία εισοδήματος.
-- Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με βάση το «μνημονιακό» νόμο 4172/2013.
-- Επανεξέταση το φθινόπωρο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (σ.σ. θα οδηγήσει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων).
-- Παραμονή του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι και το 2016.
-- Αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% σε βασικά είδη διατροφής της λαϊκής οικογένειας με τη μεταφορά τους στο συντελεστή 23%.
-- Φόρος 26% από το πρώτο ευρώ στους αγρότες και κατάργηση μειωμένου συντελεστή στο πετρέλαιο.
-- Ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, υποδομών, ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
-- Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ.
-- Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
-- Ιδρυση Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα κόβει αυτόματα δημόσιες δαπάνες στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός αποκλίνει από τους αρχικούς στόχους. Αυτό θα επιφέρει μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς, κρατική χρηματοδότηση σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους και περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger