Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σποράδες Κινδύνεψε η Ανδριάνα ~ Η ΜΟm την έσωσε από βέβαιο πνιγμό


Το παρ’ ολίγον φονικό εξάρτημα παραγαδιού που αφαίρεσαν από το φωκάκι
Μέτρα προστασίας ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Γλίτωσε… χάρη στη βοήθεια της ΜΟm και παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της από το παραγάδι ψαρά. Ο λόγος για τη μικρή Ανδριάνα, τη φώκια, που σχεδόν τρεις εβδομάδες από την απελευθέρωσή της που έγινε στο νησί Πιπέρι (πυρήνας του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων) έπεσε «θύμα» αγνώστων που είχαν ρίξει παραγάδι. Η μικρή φώκια, αφού ταξίδεψε αρκετά μίλια έως και τις ακτές του Νoτίου Πηλίου, όπως κατέγραψε το δορυφορικό σήμα του πομπού που διαθέτει και παρακολουθείται από τη ΜΟm, εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες πλησίον των ακτών του Πατητηρίου και της Βότση στην Αλόννησο.

Κάτοικοι που την είδαν, παρατήρησαν να έχει κάτι στο λαιμό και αμέσως το ανέφεραν στην κα Ελένη Τούντα, Βιολόγο της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΜΟm, η οποία με σειρά της ενημέρωσε το γραφείο του Φορέα Διαχείρισης, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση.
Πριν από δύο μέρες, η μικρή φώκια εμφανίστηκε στο γραφικό λιμάνι της Στενής Βάλας κοντά στην ακτή και συγκεκριμένα μπροστά από το Κέντρο Περίθαλψης, όπου είχε φιλοξενηθεί πριν αφεθεί στο φυσικό της περιβάλλον. Η κ. Τούντα ειδοποίησε το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα, οι οποίοι έσπευσαν άμεσα στο σημείο. Κατόπιν δύο αποτυχημένων προσπαθειών, το προσωπικό του Φορέα, δείχνοντας τη δέουσα προσοχή, κατάφερε να μεταφέρει το ζώο στην παραλία, όπου η εξειδικευμένη επιστήμονας της ΜΟm αφαίρεσε προσεκτικά με ψαλίδι το ξένο αντικείμενο - που ήταν τελικά τμήμα από παραγάδι, διασώζοντάς το από βέβαιο πνιγμό. Στη συνέχεια, η νεαρή θηλυκή φώκια αφέθηκε ελεύθερη προκειμένου να συνεχίσει και πάλι τις περιπλανήσεις της.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Θαλασίου Πάρκου, καθηγητής Στ. Παρασκευόπουλος εκφράζει την απογοήτευσή του διότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας και υπογραμμίζει: «Τα αλιευτικά εργαλεία που αφήνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς χρονικούς περιορισμούς αποτελούν κύρια απειλή για προστατευόμενα είδη όπως φώκιες, δελφίνια και χελώνες και κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά περιστατικά θανάτωσής των. Η Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να επανεξετάσει τα χρονικά όρια παραμονής των αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα αλλά και να μεριμνήσει υπεύθυνα για την τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας προκειμένου να εκλείψουν παρόμοια δυσάρεστα συμβάντα».
Το παρ’ ολίγον φονικό εξάρτημα παραγαδιού που αφαίρεσαν από το φωκάκι
Οι άνθρωποι της ΜΟm έσωσαν τη μικρή Ανδριάνα από βέβαιο πνιγμό και την άφησαν ελεύθερη να συνεχίσει την περιπλάνησή της
Οι άνθρωποι της ΜΟm έσωσαν τη μικρή Ανδριάνα από βέβαιο πνιγμό και την άφησαν ελεύθερη να συνεχίσει την περιπλάνησή της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger