Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Στο αντάρτικο μονοπάτι της Κοιλάδας των Τεμπών



ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα, Φωτ.: Κ. Γατσουνιάς

Πεζοπορία στο εντυπωσιακό αντάρτικο μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος Τεμπών.  Πρόκειται για τον συμβολικό χώρο δράσης των αγωνιστών του τάγματος, «Μηχανικό Ολύμπου».  της ελληνικής αντίστασης στον αντιφασιστικό αγώνα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, τα έτη 1942-44.

Ο  Δήμος Τεμπών δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών για μια Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική. Έτσι με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη  Τσέτσιλα τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Νταφούλη και πολίτες από κάθε μέρος του νομού, τίμησαν με την συμμετοχή τους  την λαμπρή αυτή επιχείρηση περπατώντας στα χνάρια του θρυλικού μονοπατιού. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το ‘ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Τεμπών) και μετά από εννέα χιλιόμετρα κατέληξε αμέσως μετά την γέφυρα των Τεμπών στο σταθμό Ραψάνης.
Σύμφωνα με στοιχεία  που μας παραχώρησε  το μέλος του τοπικού συλλόγου Συκουρίου και υπευθύνου της τοπικής εφημερίδας του συλλόγου  «Η  Φωνή του Συκουρίου» κ. Κώστας Γατσουνιάς, η ανατίναξη της γερμανικής  ταχείας 53, στα Tέμπη, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Eλλάδα και την κατεχόμενη Eυρώπη, όχι μόνο για τα καταστροφικά του αποτελέσματα αλλά για τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι μαχητές του Ολύμπου όπως καιρικές συνθήκες, πρόσβαση, ποιότητα έμψυχου υλικού, τρόπος πυροδότησης, επικοινωνία κ.λπ..
Καθώς τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη του 1944, είχε γίνει διάσπαση της αμυντικής γραμμής των Γερμανών στη Ρωσία, το χιτλερικό Eπιτελείο, μπροστά στην απελπιστική κατάσταση που δημιουργήθηκε και την απειλή ολοκληρωτικής κατάρρευσης του μετώπου, προσπαθούσε να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες που είχε στα Bαλκάνια για αντιπερισπασμό στο νότιο Oυκρανικό Mέτωπο.
Η Γερμανική  αμαξοστοιχία  53 που μετέφερε από τη νότια Ελλάδα επίλεκτες εφεδρικές δυνάμεις των Eς-Eς με αξιωματικούς, τη διοίκηση μιας μεραρχίας και κατευθύνονταν βιαστικά στο Aνατολικό μέτωπο, ανατινάχτηκε από τους αντάρτες του τάγματος «Μηχανικού -  Oλύμπου», ανάμεσα στη γαλαρία και τη γέφυρα Tεμπών.
Επικεφαλής της ανατίναξης  ήταν ο ίδιος ο διοικητής του Tάγματος Mηχανικού Oλύμπου του EΛAΣ, ο θρυλικός  Aντώνης Aγγελούλης,  με το ψευδώνυμο Bρατσάνος. Είχαν παγιδέψει με εκρηκτικά 400 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής ενώ το έργο της ανατίναξης συμπλήρωσε η επίθεση των ανταρτών που είχαν πιάσει το γύρω χώρο με οπλοπολυβόλα και ατομικά αυτόματα. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν νεκροί 586 και 830τραυματίες.
Η  ανατίναξη της υπ’ αριθμ. 53 αμαξοστοιχίας, έγινε στις 22 προς 23 Φεβρουαρίου στα στενά των Τεμπών. Ήταν  μια ανατίναξη ανάλογη μ’ εκείνη του Γοργοποτάμου, που  άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger