Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αλλοδαποί καθαρίζουν μονοπάτια ~ Εθελοντική δράση στη Σκόπελο

Πρωτοβουλίες ανάδειξης των μονοπατιών της Σκοπέλου (φωτο: αρχείου)
Επαφές των ξενοδόχων με το National Geographic για την ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας του νησιού
Σημαντικές εθελοντικές πρωτοβουλίες υλοποιούνται στη Σκόπελο, με τη συνδρομή ομάδων αλλοδαπών εθελοντών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον καθαρισμό παραδοσιακών μονοπατιών του νησιού, στη διάρκεια της σεζόν. Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού αναπτύσσει ταυτόχρονα η Ενωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, που συνδράμει τις εθελοντικές προσπάθειες καθαρισμού των μονοπατιών του νησιού, από αλλοδαπούς φυσιολάτρες, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επαφές με το National Geographic, προκειμένου να προβληθεί διεθνώς η χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη «έχουμε ήδη αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στα μέλη και υπάρχει ανταπόκριση, προκειμένου να καλυφθεί η διαμονή και διατροφή των εθελοντών».

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από ένθερμη φίλη της Σκοπέλου, τη Βρετανίδα Χέδερ Πάρσον, σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου. Η κ. Πάρσον, η οποία δραστηριοποιήθηκε ως ξεναγός, οργανώνοντας εναλλακτικές δράσεις με γκρουπ ξένων επισκεπτών, αναπτύσσει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προωθώντας τους καθαρισμούς μονοπατιών.
«Ως Ενωση Ξενοδόχων ενισχύουμε την παραπάνω δραστηριότητα, προτείνοντας στην κ. Πάρσον την καταγραφή μονοπατιών με GPS, παράλληλα με τη συγγραφή βιβλίων, προκειμένου να γίνει πιο οργανωμένα η διαδικασία προώθησης και ανάδειξης των παραδοσιακών διαδρομών του νησιού» επισημαίνει η κ. Διαμάντη.
Στο μεταξύ, καταβάλλονται, όπως προαναφέρθηκε, προσπάθειες, προκειμένου να καταγραφεί η χλωρίδα και η πανίδα, τα σπάνια είδη ορχιδέας και άγριων πεταλούδων που υπάρχουν στο νησί, μέσα από αφιερώματα και δημοσιεύματα με διεθνή εμβέλεια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαφή των ξενοδόχων με τους ιθύνοντες του National Geographic, προκειμένου να επισκεφθούν τη Σκόπελο και να καταγράψουν τον φυσικό πλούτο του νησιού.
Η χλωρίδα και η πανίδα, οι θάλασσες, οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες, ο καταδυτικός τουρισμός, ο περίπλους των ακτών που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς, από το Ελιος μέχρι τον Πάνορμο και από τον Αγνώντα προς την κατεύθυνση της Σκοπέλου και του Στάφυλου, με καγιάκ, οι πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες προβάλλονται το νησί και οι επαγγελματίες της Σκοπέλου, συνθέτουν το εναλλακτικό πλαίσιο δράσης που αναπτύσσεται.
Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι «συμπλέουμε με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ενώσεις των άλλων δύο νησιών και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα προώθησης του τοπικού προϊόντος της κάθε περιοχής αλλά και συνολικά, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια και σε επίπεδο Μαγνησίας».
Κοινή θέση των επαγγελματιών είναι ότι δημιουργούνται νέες προοπτικές τουριστικής προβολής όταν προσφέρεται ποικιλία προτάσεων και δράσεων για τους επισκέπτες, ενώ όπως σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου, είναι ωφέλιμες για την κάθε περιοχή οι εναλλακτικές προτάσεις που περικλείουν τα τοπικά προϊόντα όπως το δαμάσκηνο, τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό, δίνοντας στον κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει τις διακοπές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger