Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σποράδες H «Ανδριάνα» επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον



Η νεαρή φώκια μεταφέρθηκε στο Πιπέρι
Μετά από πέντε μήνες σε κέντρο περίθαλψης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απελευθέρωσης νεαρής μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) στο θαλάσσιο χώρο του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), από τη MOm με τη συμβολή του Λιμεναρχείου Σκοπέλου και του Φορέα Διαχείρισης. Το νεογέννητο φωκάκι είχε βρεθεί ορφανό από κάτοικο του νησιού σε παραλία της Σκοπέλου, συγκεκριμένα στο Στάφυλο, τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά την περισυλλογή
μεταφέρθηκε στην Αθήνα σε κέντρο περίθαλψης, όπου μεγάλωσε και ανάρρωσε πλήρως υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κα Νατάσσα Κομνηνού. Στο νεογέννητο φωκάκι δόθηκε το κωδικό όνομα «Ανδριάνα». Η νεαρή φώκια μεταφέρθηκε αρχικά στην Αλόννησο στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm, στη συνέχεια, με την ευγενική παραχώρηση φουσκωτού σκάφους ιδιώτη, συνοδευόμενο από τους επιστήμονες της Mom, την κα. Κομνηνού και το σκάφος της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου, η νεαρή και απόλυτα υγιής πλέον φώκια, μεταφέρθηκε στο Πιπέρι που αποτελεί τον Πυρήνα του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. όπου και αφέθηκε ελεύθερη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο θηλαστικό τοποθετήθηκε ειδικός πομπός, εκπέμποντας σήμα για την ακριβή τοποθεσία του, το οποίο θα είναι λειτουργικό για τους επόμενους τέσσερις (4) μήνες, καθώς έπειτα θα αλλάξει το δέρμα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger