Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εναλλακτικές δράσεις τουρισμού οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου

alt
Υπέρμαχοι του καταδυτικού τουρισμού δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, οι οποίοι υιοθετούν σειρά πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού. Οι επαγγελματίες του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, δεδομένου ότι θα συμβάλλει στη διεύρυνση της σεζόν και την προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο, με υψηλές οικονομικές προδιαγραφές.
Σε εποχές αβεβαιότητας και οικονομικής ύφεσης, η Ενωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου προσανατολίζεται σε πεδία που επικεντρώνονται στις φυσικές ομορφιές του νησιού, το μνημειακό και τον αρχαιολογικό πλούτο, τα μεταβυζαντινά μοναστήρια, τα τοπικά προϊόντα, το δαμάσκηνο Σκοπέλου, που θα αποτελέσει το επίκεντρο της διεθνούς συνάντησης που διοργανώνεται το καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, η αξιοποίηση των ναυαγίων και η δημιουργία υποβρύχιου μουσείου, θα μας τοποθετήσει στον παγκόσμιο χάρτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού. Παράλληλα, θα προστατευτούν οι ψαράδες, διότι θα διασφαλίζεται η αναπαραγωγή των ψαριών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το σήμερα, αλλά να καταρτίζουμε πρόγραμμα με το βλέμμα στο μέλλον».
Η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου εκτιμά ότι η προβολή πρέπει να είναι πολυεπίπεδη, πέρα από τα καθιερωμένα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «είναι διασφαλισμένη η αρτιότητα και ποιότητα του έργου, το οποίο προωθεί η Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ».
Οι ξενοδόχοι του νησιού στρέφουν το βλέμμα προς νέες κατευθύνσεις, έχοντας ως επίκεντρο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την ανάδειξη των μνημείων και μονοπατιών της Σκοπέλου, στο σύνολό τους. Σημαντική είναι, ως προς αυτό, η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τη Βρετανίδα Χέδερ Πάρσον, η οποία ζει πολλά χρόνια στη Σκόπελο και έχει συγκροτήσει γκρουπ εθελοντών, για τον καθαρισμό παλιών μονοπατιών του νησιού.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιείται στις περιοχές του Ελιος και του Πανόρμου, με τη συνδρομή εθελοντών, αλλά και τη στήριξη των ξενοδόχων, κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού, που καλύπτουν τη διαμονή και διατροφή των μελών της ομάδας.
Η παραπάνω δραστηριότητα ξεκίνησε με την προτροπή, ουσιαστικά της Ενωσης Ξενοδόχων, η οποία προτίθεται να στηρίξει σε ακόμη πιο οργανωμένη βάση την προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης παλιών μονοπατιών του νησιού, έχοντας πάντα την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Σκοπέλου.
Το μέλλον βρίσκεται στον εναλλακτικό τουρισμό, σύμφωνα με την κοινή θέση που διατυπώνουν οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, οι οποίοι αναφέρουν ότι τόσο ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, το μπιτς βόλεϊ και όλες, γενικά, οι εναλλακτικές δράσεις και προτάσεις, θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν, η κ. Διαμάντη υπογραμμίζει ότι «εάν επέλθει πολιτική σταθερότητα, θα αναστραφεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό». Παράλληλα, η πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου σημειώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια το νησί διαγράφει σταθερή, ανοδική πορεία, για να προσθέσει ότι «παρά την κρίση βλέπουμε ότι είμαστε σταθεροί στις κρατήσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος στο μέλλον».
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ(ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger