Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Συζητά και παραπέρα επέκταση κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξετάσει τις αμέσως επόμενες μέρες επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος και άλλων Ρώσων υπηκόων και ρωσικών οργανώσεων, με αφορμή το ουκρανικό, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Εβαλε, βέβαια, ζήτημα μήπως οι κυρώσεις δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να «επανασυνδεθεί» η Ρωσία με τον ευρωατλαντικό άξονα (άποψη που έχουν εκφράσει νωρίτερα επιφανή «γεράκια» της λεγόμενης δυτικής διπλωματίας, όπως ο Κίσινγκερ), φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι κυρώσεις δεν επέφεραν τελικά ανατροπές και στην Κούβα, όπως ήθελαν ΗΠΑ και ΕΕ!

Θυμίζουμε ότι τρεις μέρες μετά τους λεονταρισμούς της νέας συγκυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας, την τέταρτη ημέρα, προχτές, στο ΣΕΥ, η κυβέρνηση συντάχθηκε με την ΕΕ και ψήφισε τις ίδιες κυρώσεις προς τη Ρωσία μ' αυτές που είχε ψηφίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα και άλλες.
Γράφει επί λέξει το κείμενο των Συμπερασμάτων που εγκρίθηκε ομόφωνα στο ΣΕΥ: «Ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης (σ.σ: στην Ουκρανία), το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και συνεχώς ενημερώνονται, μέχρι το Σεπτέμβριο 2015. Επιπλέον, καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση σχετικά με πρόσθετες καταχωρήσεις, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ(σ.σ. στην επόμενη συνεδρίασή του), στις 9 Φεβρουαρίου 2015».
Αρα, η ελληνική κυβέρνηση και επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ψήφισε και θα εξετάσει τη μεθεπόμενη βδομάδα επέκτασή τους σε βάρος πρόσθετων προσώπων και οργανώσεων, βάζοντας την υπογραφή της σε μια απόφαση πλήρως ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία για έλεγχο αγορών και ενεργειακών πόρων, με θύματα τους λαούς, ανάμεσά τους και τον ελληνικό.
Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ αρνητική στάση σε νέες κυρώσεις είχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, και οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας (όχι τυχαία είναι και οι χώρες που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του «Νότιου Ρεύματος» του ρωσικού φυσικού αερίου που ακυρώθηκε). Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει ακόμα και οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι των χωρών αυτών στην Ενέργεια, σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας στην αγροτική οικονομία έχουν απώλειες από τις κυρώσεις, λόγω της αλληλοσύνδεσης με ρώσικους ομίλους.
Ψήφισαν ό,τι και η ΝΔ
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του μετά το ΣΕΥ, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «επέκταση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν», σηματοδοτώντας τη «συνέχεια του κράτους» για την οποία μιλούσε ο Αλ. Τσίπρας ήδη από τον Οκτώβρη του 2014, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με άνεση υπερψήφισε κυρώσεις που είχε υπερψηφίσει προηγούμενα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Συζητούν και άλλα πρόσωπα
Παραδέχτηκε ότι στο ΣΕΥ «συμφωνήθηκε, επίσης, να διερευνήσει το Συμβούλιο και να σκεφτεί επί νέων καταλόγων. Αυτό μάλλον θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή του (σ.σ. στις 9 Φλεβάρη). Αλλά οι κατάλογοι αυτοί υπόκεινται στην έγκριση και την επικύρωση της κάθε χώρας και θα θέλαμε να μη συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα που εμείς δε θα δεχτούμε».
Βέβαια, οι τέτοιες διακηρύξεις, όπως έδειξε η πρώτη παρουσία της συγκυβέρνησης σε συνεδρίαση ευρωενωσιακού οργάνου, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκτυπο. Χώρια ότι ο Κοτζιάς υπονοεί πως υπάρχουν και πρόσωπα για τα οποία η συγκυβέρνηση δέχεται να επιβληθούν κυρώσεις...
Οχι μεν, αλλά ναι
Αλλωστε, δείχνοντας και τα όρια των λεονταρισμών τους, που παραπέμπουν λίγο - πολύ στους περιλάλητους «αστερίσκους» των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, που έλεγαν σε όλα «ναι» τάχα αντιτιθέμενοι, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνεται:
«Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι, παρά τις γενικές αντιρρήσεις της Ελλάδας επί του κειμένου, θα το αποδεχτεί, επιθυμώντας τη διαφύλαξη της ενότητας της ΕΕ, αν και η έκφραση διαφορετικών απόψεων είναι μέρος των ευρωπαϊκών αξιών»...
Υπογραφή και του Τσίπρα
Ετσι, το πιο πιθανό είναι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φλεβάρη, ο συμμετέχων πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, να κληθεί μαζί με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να επικυρώσει και την παράταση των κυρώσεων ως το Σεπτέμβρη - και την επιβολή τους σε βάρος περισσότερων προσώπων και οργανώσεων.
Βέτο; Με τίποτε...
Παραπέρα, ο Κοτζιάς έσπευσε στις δηλώσεις του να διαβεβαιώσει ότι στο ΣΕΥ ναι μεν «υπήρξε χώρα η οποία προέβαλε (σ.σ: απείλησε με) βέτο αλλά δεν ήμαστε εμείς η χώρα αυτή, όπως ανέμενε ο διεθνής Τύπος».
«Δεν ήμασταν εμείς το κακό παιδί» επεχείρησε ένα ...χαριτολόγημα, απευθυνόμενος σε ξένους δημοσιογράφους, παρέχοντας και έτσι διαβεβαιώσεις σε κάθε είδους κέντρα και παράκεντρα της ΕΕ.
«Είμαστε ευρωπαϊστές»
Παραπέρα, συνεχίζοντας τις διαβεβαιώσεις τόνισε: «Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει άκριτη υιοθέτηση του κειμένου που αποστέλλεται από τις Βρυξέλλες και απόδειξη ευρωπαϊσμού το να υποκλίνεται κανείς σε αυτό. Είναι βαθιά λανθασμένη αντίληψη. Ο ευρωπαϊσμός της Ελλάδας δεν έγκειται στην υπόκλιση ενώπιον των απόψεων τρίτων αλλά στη συναινετική και δημιουργική της πολιτική. Πάνω από όλα, έγκειται στην αντίληψη ότι η χώρα πρέπει να διαθέτει δική της γνώμη για το καλό και το ορθό για την Ευρώπη».
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο Κοτζιάς, παραλαμβάνοντας την Τρίτη το υπουργείο, με αναπληρωτές υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑίους Ν. Χουντή και Ευ. Τσακαλώτο, διατυμπάνιζε: «Και προσωπικά ο ίδιος και οι υπουργοί αναπληρωτές, οι σύντροφοι, είναι επίσης ευρωπαϊστές», βάζοντας τελικά ως στόχο την πιο ενεργή - «δημιουργική» ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη αποφάσεων εντός του ιμπεριαλιστικού κέντρου, «συναινώντας» στις βαθιά αντιλαϊκές κατευθυντήριες γραμμές του.
Αναποτελεσματικά τα εμπάργκο!
Παράλληλα, επιχειρώντας να στοιχειοθετήσει γιατί χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση με τη Μόσχα -άποψη που εκφράζεται και στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία- ώστε να μη «δημιουργηθούν ρήγματα αποξένωσης ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ», ο Κοτζιάς είπε:
«Εμείς εξηγήσαμε, με την παρέμβασή μου (σ.σ: στο ΣΕΥ), ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, καθώς οι κυρώσεις -όπως έχει φανεί σε μια σειρά από χώρες, όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Κούβα, καθώς και στην περίπτωση των πρόσφατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας- δεν έχουν αποτρέψει αυτό που υποτίθεται ότι θέλουν να αποτρέψουν». Είναι σαφές ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ δε διαφωνεί με το στόχο που θέλει να υπηρετηθεί μέσω των εμπάργκο αλλά με τη μέθοδο, την οποία κρίνει ως αναποτελεσματική, όπως άλλωστε και πολλοί αναλυτές ιμπεριαλιστικών κέντρων (αρθρογραφία αναλυτών στις ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger