Το καθεστώς του πελατειακού και φορομπηχτικού κράτους που μάς συνόδεψε σε ολόκληρη την μεταπολίτευση όπως φαίνεται θα συνεχίσει σε ρόλο μακελάρη απέναντι στους πολίτες.
Με δύο χαράτσια που επηρεάζουν ανεξαιρέτως σχεδόν όλους τους Έλληνες και περιγράφονται στα προγραμματικά κείμενα του κόμματος που έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα syriza.gr, σχεδιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα.


Το πρώτο αφορά την επιβολή εισφοράς σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές των ιδιωτών, του δημοσίου, των συνεταιρισμών. Στο κείμενο, μάλιστα, για την κοινωνική ασφάλιση δεν διευκρινίζεται ούτε και προτείνεται το ύψος αυτής της εισφοράς. Πρακτικά με το μέτρο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει χαράτσι σε κάθε είδους συναλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών: καταθέσεις, αναλήψεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, μισθοδοσία, εμβάσματα, πληρωμές δανείων, είσπραξη επιδοτήσεων κτλ.



Το δεύτερο μέτρο αφορά την επιβολή ειδικού φόρου υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στα τυχερά παιχνίδια (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχεία, Καζίνο κ.α.) «στη λογική μετακίνησης από το εισόδημα στις δαπάνες», όπως αναφέρεται στο κείμενο.



Την αποκάλυψη κάνει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ο οποίος απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Σάββα Ρομπόλη με μόνο τον τρίτο να απαντά ότι το χαράτσι στις συναλλαγές με τις τράπεζες προβλέπεται στο κείμενο αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι ποσοστιαία (π.χ. 0,1% ή 0,2% ή 0,5%) ή θα είναι κάποιο πάγιο ποσό.