Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Δέκα πρωτοσέλιδα Πρωτοχρονιάς, από το 1949 μέχρι σήμερα. Δείτε πως άλλαζε η χώρα και τα προβλήματά της

bhma1963
Ένοχοι και Αθώοι

Δέκα πρωτοχρονιάτικα πρωτοσέλιδα της εφημερίδα το ΒΗΜΑ, δείχνουν πως άλλαζε η χώρα, οι αγωνίες των πολιτικών και τα προβλήματα των πολιτών. Από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε που άρχιζε η οικονομική κατηφόρα και κανείς μας δεν το είχε αντιληφθεί. Ούτε καν αυτοί που μας έσπρωχναν

1 Ιανουαρίου 1949
bhma1949
Μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “ΒΗΜΑ” την Πρωτοχρονιά του ’49 αναφέρεται στο Σχέδιο Μάρσαλ, την οικονομική υποστήριξη της Αμερικής σε οποιαδήποτε χώρα κινδύνευε να βρεθεί υπό την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.
“Σημερινή κυβέρνηση” ήταν η κυβέρνηση του ηλικιωμένου και άρρωστου Θεμιστοκλή Σοφούλη.
1 Ιανουαρίου 1953
bhma1953
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α. για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Αν και οι πολιτικοί το διέψευσαν επανειλημμένα, ο δημοσιογράφος υποστήριζε ότι σκόπευαν να συζητήσουν σχετικά με μία πιθανή διάσκεψη ειρήνης με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Η “πάγκοινη και μόνη ελληνική ευχή” ήταν να αποδειχθεί ο Στρατάρχης Παπάγος αντάξιος των καθηκόντων που του ανατέθηκαν, όταν κέρδισε τις εκλογές.
1 Ιανουαρίου 1959
bhma1959
Σχεδόν αποκλειστικά για την Κύπρο ήταν το πρωτοσέλιδο της 1ης Ιανουαρίου του ’59.
Ο Βασιλιάς Παύλος ευχόταν να λυθεί γρήγορα το θέμα της Κύπρου.
Στα δεξιά, η προκήρυξη του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Διγενή, τονίζει ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι την απελευθέρωση των Κυπρίων.
1 Ιανουαρίου 1963

bhma1963
Σε εκλογικό οργασμό βρισκόταν η χώρα την Πρωτοχρονιά του 1963.
“Έτος Αληθούς Δημοκρατίας” έγραφε το διάγγελμα του Γεωργίου Παπανδρέου, που καλούσε τον κόσμο σε “τίμιες” εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
Δύο μέρες πριν, ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Οι εκλογές του Φεβρουαρίου ’64 ήταν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και κέρδισε η Ένωση Κέντρου.
1 Ιανουαρίου 1965
bhma1965
Δύο χρόνια αργότερα, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπόσχεται αύξηση των εισοδημάτων, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εύχεται ένωση με την Κύπρο, ενώ στο κάτω μέρος της σελίδας ανακοινώνεται η απόφαση να ανεγερθεί η Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Ζωγράφου και να τεθεί σε λειτουργία το Χημείο στην οδό Σόλωνος.
1 Ιανουαρίου 1972
bhma1972a
Την πρωτοχρονιά του ’72, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έθετε τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του Συντάγματος του ’68, οι εργασίες για το οποίον γίνονταν υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδόπουλου.
1 Ιανουαρίου 1977
bhma1977
Την πρωτοχρονιά του ’77, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ετοιμαζόταν για υπουργικό ανασχηματισμό, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες.
“Εθνική συσπείρωση” ζητούσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων για τον νέο χρόνο. Δείτε στην αριστερή στήλη ποιοι μιλούσαν για το νέο έτος
1 Ιανουαρίου 1981
bhma1981a
“Σπατάλες, κακοδιοίκηση, παράτυπες προσλήψεις και παράνομες δαπάνες” κατήγγειλε το πρωτοσέλιδο της 1ης Ιανουαρίου 1981, που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ημερομηνία “2014”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αναφέρουν την ένταξη της Ελλάδας στη ΕΟΚ ως τη σημαντικότερη αλλαγή του περασμένου χρόνου, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές.
1 Ιανουαρίου 1995
bhma1995
Οικονομική ανάκαμψη υποσχόταν πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου το 1995.
Μεγάλο μέρος του πρωτοσέλιδου είναι αφιερωμένο στο άγαλμα που είχε εντοπιστεί δύο μέρες πριν στην Κάλυμνο από τον ψαρά Αντώνη Χατζηαντωνίου.
Το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να μελετηθεί.
1 Ιανουαρίου 2006
bhma2006
bhma2006dvd
Ένα DVD και 2 CD έδινε δώρο το ΒΗΜΑ της 1ης Ιανουαρίου 2006, που ανακοίνωνε ότι μίκραινε η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και χαρακτήριζε το 2005 ως “περίοδο στασιμότητας”… μέσα έπεσε. Μετά τη στασιμότητα άρχισε η κατηφόρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger