Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πάμε ολοταχώς για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ουκρανία

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία καθώς η αμερικανική διοίκηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας (όπλων) στην Ουκρανία. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama πρόκειται να υπογράψει πριν το τέλος της εβδομάδας το σχετικό νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο αλλά ταυτόχρονα προχωρά ένα βήμα παραπέρα εγκρίνοντας την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία,.

Αν και ο Obama είχε ταχθεί κατά της επιβολής νέων κυρώσεων τις οποίες επιθυμούσαν βουλευτές και γερουσιαστές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις, μετά από την θετική ψήφο του Κογκρέσου, (Βουλής και Γερουσίας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε γνωστό μέσω του Λευκού Οίκου πως δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση της νομοθετικής εξουσίας και θα εισαγάγει τα νέα οικονομικά μέτρα πίεσης προς τη Μόσχα.
Οι νέες κυρώσεις θα αφορούν μέτρα κατά ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών όπλων. Μάλιστα το  νομοσχέδιο έχει  τίτλο που προκαλεί ανατριχίλα  “Ukraine Freedom Support Act” θυμίζοντας την επιχείρηση “Iraqi Freedom” με την εισβολή στο Ιράκ…
Η απάντηση της Ρωσίας στην νέα αυτή τροπή των γεγονότων αν και δεν μπορεί να προβλεφτεί με ασφάλεια εντούτοις ίσως αποτελέσει την ευκαιρία για μια ρωσική επέμβαση στην Α. Ουκρανία λύνοντας το πρόβλημα της ουκρανικής αστάθειας μια και δια παντός.
«Η απόφαση της αμερικανικής γερουσίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Εάν υποστηριχθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο τότε η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από τα κλάβει δραστικά μέτρα», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος της «Δίκαιης Ρωσίας» Mikhail Yemelyanov, απηχώντας και τις απόψεις της μεγάλης μερίδας της ρωσικής Δούμας.
«Είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στην απόφαση της Άνω Βουλής και να δώσουμε στο Ρώσο πρόεδρο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ως προληπτικό μέτρο. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι η Ουκρανία να εξοπλιστεί και να γίνει επικίνδυνη για εμάς» συμπλήρωσε ο Ρώσος πολιτικός.
Και εν μέσω αυτών εξελίξεων η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια (με «θανατηφόρα» συστήματα) έχει ήδη ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αφορμή για τη Μόσχα να επιταχύνει τις εξελίξεις με το αιτιολογικό της «έμμεσης επίθεσης από τη Δύση».
Και να δούμε τα ρωσικά άρματα μάχης να περνούν τη «λεπτή κόκκινη» διαχωριστική γραμμή από τη Ρωσία προς το Κίεβο...
Μάλιστα οι απανωτές δηλώσεις της «αλεπού της διεθνούς διπλωματίας» του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί λύση Κριμαίας στην Α.Ουκρανία προδιαθέτουν για το ακριβώς αντίθετο: Έχοντας κάνει αυτές τις δηλώσεις έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή τη λύση.
Η Ρωσία υφίσταται αυτή την περίοδο μια άνευ προηγουμένου επίθεση τόσο οικονομική όσο και επίθεση μέσω ψυχολογικών επιχειρήσεων με τις απανωτές πτήσεις Νατοϊκών αεροσκαφών στα σύνορά της και με χώρες «λαγούς» όπως η Σουηδία ή η Δανία να χαράσουν την ατζέντα του ΝΑΤΟ μιλώντας για παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους και άλλα συναφή.
Η ρωσική απάντηση σε αυτή τη στενή πολιορκία είναι σίγουρο πως θα υλοποιηθεί στην Α. Ουκρανία και αυτό ενδεχομένως είναι κάτι που θέλουν και οι ΗΠΑ, χωρίζοντας τη χώρα στα δύο.
Αυτό βέβαια εάν τα όμως  σταματήσουν στο Κίεβο τότε οι εξελίξεις θα είναι πράγματι ανησυχητικές και αυτό είναι κάτι που ίσως ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβλέψει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger