Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

hel-russ(ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ, ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΩΜΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται ένα δεύτερο γύρο σκληρής μνημονιακής επίθεσης και ωμών επεμβάσεων στα εσωτερικά της σε βάρος της Αριστεράς, κυρίως από την πλευρά του ευρωενωσιακού και ιδιαίτερα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, την ίδια ώρα, ίσως όχι εντελώς συμπτωματικά, η Ρωσία δέχεται μια μεγάλη Δυτική πίεση, κυρίως από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική αλλά εδώ και αρκετό διάστημα έχει μετατραπεί και σε οικονομική.
Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!
Κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να πλήξουν βαρύτατα τη Ρωσική οικονομία ως βασική εξαγωγό υδρογονανθράκων, η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε μεγάλη ύφεση το 2015, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη το ρωσικό ρούβλι γνωρίζει ραγδαία πτώση παρά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη (16/12) στο 17% από 10,5%.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και τη Δύση πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στρατιωτικής (βλ. Ουκρανία κλπ) και οικονομικής πίεσης επί της Ρωσίας θα μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο και θα μετατραπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση της παρούσας τάξης πραγμάτων.
Επιδίωξη των Δυτικών ιεράκων είναι μια φιλοδυτική μετατόπιση, τύπου Γέλτσιν, της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία ή ένα είδος πολιτικού χάους που θα επιτρέψει στη Δύση να κυριαρχήσει στην ευρασιατική ζώνη.
Παρ’ ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι εντελώς ανόμοιες και όχι μόνο λόγω διαφορετικού βάρους της κάθε χώρας, υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιες όχι και τόσο απόμακρες και ασύνδετες αναλογίες.
Πρώτη αναλογία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία, ως «πειραματόζωο» κοινωνικής διάλυσης, στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και να ενισχυθεί η πολιτικοστρατιωτική δορυφοποίησή της στον αμερικανο-ισραηλινό άξονα, ενώ η Ρωσία πρέπει να αποβάλλει τη διεκδίκηση αυτόνομου ρόλου και ισχύος με ευρύτερες διαστάσεις και να μετατοπισθεί ως ένας υποβαθμισμένος εταίρος του αμερικανο-ΕΕ κυρίαρχου πλανητικά μπλοκ.
Οι εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή υπαγορεύουν ως υπερεπείγουσα την ανάγκη και για την Ελλάδα να αλλάξει δραματικά όχι μόνο τους οικονομικούς προσανατολισμούς της αλλά και τους προσανατολισμούς στην εξωτερική της πολιτική.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΡΟΥΣΟΣ
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger