Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ανακοίνωση Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για το περιφερειακο συμβούλιο της Παρασκευής 28/11



ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ…

Υπηρέτες πολυεθνικών και αγοραίων συμφερόντων που αδιαφορούν για τα συμφέροντα και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών αποδεικνύονται τόσο η παράταξη της πλειοψηφίας, που πρόσκειται στη ΝΔ, όσο και ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός έπειτα από την πραξικοπηματική υπερψήφιση της εγκατάστασης 2 εργοστασίων καύσης βιομάζας στην περιοχή του Ριζόμυλου Μαγνησίας, στο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής 28/11. Όχι, η κατηγορία αυτή δεν αποτελεί μια κλασική θέση της αντιπολίτευσης ενάντια στην πλειοψηφία. Αποτελεί επιστέγασμα μιας διαδικασίας «fast track» εντός του περιφερειακού συμβουλίου, μιας άνευ προηγουμένου βιασύνης και άγαρμπων και αδέξιων χειρισμών, που μόνο ερωτηματικά μπορούν να αφήσουν.

Γιατί η αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση των εργοστασίων καύσης βιομάζας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου (αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κανείς εκπρόσωπος του δήμου δεν παρευρέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο…) , αλλά και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ριζόμυλου και της γύρω περιοχής, υποσκελίζονται ως ανύπαρκτες; Την ίδια στιγμή για παρόμοιο ζήτημα στην περιοχή της Καλαμπάκας, η παράταξη της πλειοψηφίας δέχτηκε την απόσυρση του θέματος, δεχόμενη τις ενστάσεις που προέρχονταν από τις αποφάσεις του εκεί δημοτικού συμβουλίου. Και όχι μόνο αυτό. Σε τοποθέτησή του ο κ. Πλωμαρίτης (περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ και του κ. Αγοραστού) που αφορούσε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σκιάθου, είπε: « τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, αφού η τοπική κοινωνία θέλει την ιδιωτικοποίηση». Μήπως τελικά οι τοπικές κοινωνίες είναι χρήσιμες, μόνο όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την ακολουθούμενη πολιτική; Μήπως τελικά η παράταξη του κ. Αγοραστού υπερασπίζεται το λαό που δε χαλάει τα σχέδια της κυβέρνησης, της τρόικα και της ευρωσυμμορίας τους; Ή ακόμα χειρότερα βαφτίζουν τις θέσεις τους ως θέσεις των τοπικών κοινωνιών για να αποκρύψουν τον καταστροφικό τους χαρακτήρα;
Ο κ. Αγοραστός και οι συν αυτώ, προσπάθησαν να μας πείσουν πως εκείνοι μιλάν με επιστημονικά στοιχεία. Για κακή τους τύχη η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία πήρε θέση ενάντια στα εργοστάσια καύσης βιομάζας με επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία.

1. Η Εταιρεία ΚΑΠΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε επιδιώκει την κατασκευή  2 εργοστασίων ισχύος  1 ΜW   αποκλειστικά και μόνο  για επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας και παράκαμψη ουσιαστικά της κείμενης νομοθεσίας και ιδιαίτερα για  παράκαμψη της αδειοδότησης από την ΡΑΕ. (η παράκαμψη της αδειοδότησης από την ΡΑΕ  γίνεται όταν οι μονάδες είναι ≤ 1 ΜW)
2. Οι υψηλές ενεργειακές αποδόσεις των «ενεργειακών καλλιεργειών» σε σχέση με τα υπολείμματα των καλλιεργειών καθώς και η ευκολότερη προμήθειά τους, θα οδηγήσουν στη δέσμευση αγροτικής γης για καλλιέργεια φυτών για καύση.
3. Η Υπηρεσία επιβάλλει στους πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, ότι θα πρέπει κάθε δίμηνο να γίνεται δειγματοληψία για τον προσδιορισμό ενώσεων που περιέχουν χλώριο και ειδικότερα διοξινών και φουρανίων στο σημείο εκπομπής των αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η δειγματοληψία,  πρέπει να γίνεται από ειδικό συνεργείο με ειδικά εργαλεία και χημικά αντιδραστήρια, σε ειδικά εργαστήρια που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν (!), ώστε να εξαχθούν αποτελέσματα μετά από πολλές  μέρες, με πολύ μεγάλο κόστος.  Το ζήτημα της θέσπισης ομοιόμορφης διαδικασίας προσδιορισμού αυτών των εκπομπών παραμένει άλυτο ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ.
 Στοιχεία που αποδείκνυαν πως η εγκατάσταση τέτοιων εργοστασίων θα δεσμεύει αγροτική γη όχι για τη διατροφή του λαού, αλλά για παραγωγή ενέργειας που θα επιδοτείται από τους πολίτες, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα επιστρέφει σαν προϊόν πολυτελείας σε αυτούς. Στοιχεία που αποδείκνυαν πως η δήθεν καινοτόμος αυτή επιχειρηματικότητα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, αλλά για την υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής. Στοιχεία που ενόχλησαν τόσο τον κ. Αγοραστό, που απευθυνόμενος στον κάμεραμαν του τηλεοπτικού σταθμού TRT, που κάλυπτε εκείνη τη στιγμή το περιφερειακό συμβούλιο, είπε: «μην τραβάς ρε Γιώργο…», τη στιγμή που μίλαγε ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης, Ντούρος Στάθης . Απ΄ ότι φαίνεται ο κ. Αγοραστός εκτός από την επιστημονική αλήθεια θέλει να μονοπωλεί και τη δημοσιότητα προκειμένου να χτίσει το προφίλ ενός ακόμα σωτήρα...
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία ζήτησε την απόσυρση των εν λόγω θεμάτων από την ημερήσια διάταξη. Όταν αυτό δεν έγινε δεκτό, εισηγήθηκε την ονομαστική ψηφοφορία βάση του άρθρου 17 (παρ.3) του κανονισμού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου απέρριψε το αίτημα, αποδεικνύοντας πως οι μόλις προ λίγων ημερών δηλώσεις του κ. Αγοραστού για «ψήφο κατά συνείδηση» των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας στο θέμα της επένδυσης των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στο Ράδιο Ένα 102,5, ήταν απλά κούφια λόγια. Κούφια λόγια γιατί κανείς από τους περιφερειακούς συμβούλους που εκλέχτηκαν από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δε δεσμεύεται από τους εκλογείς του και τη βούλησή τους, αλλά από τα ποικίλα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Γιατί η ταξική διάρθρωση της κοινωνίας έχει την αποτύπωσή της και στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία καταψήφισε τελικά την εισήγηση, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί για εμάς. Καμία μάχη δεν τελειώνει εξάλλου για εμάς στους εκλογικούς συσχετισμούς και στα θεσμικά όργανα . Οι πραγματικές μάχες δίνονται και κερδίζονται στους δρόμους. Από αυτή τη σκοπιά η θέση μας ενάντια στα εργοστάσια χρήσης της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς επιδιώκουμε να γίνει λαϊκό κίνημα. Κίνημα που να γράψει στα «παλαιά του υποδήματα» τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και της αποκεντρωμένης διοίκησης που θα ακολουθήσει  και να αποτρέψει με τους αγώνες του την εγκαθίδρυση τέτοιων εργοστασίων. Γιατί η αναβολή, η αποτροπή των σχεδίων τους και εν τέλει το σπάσιμο της καθεστωτικής ομαλότητας που προσπαθούν να επιβάλλουν αποτελεί για εμάς μονόδρομο για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger