Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



Πριν από 72 χρόνια, στις 25 Νοεμβρίου 1942, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, έμελε να χαραχτεί ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη και να γίνει το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων, εναντία στους Γερμανούς κατακτητές, την περίοδο 1941-44. Η κορυφαία αυτή αντιστασιακή πράξη κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που 41 χρόνια μετά καθιερώθηκε να τιμάται ως η Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, και που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, μας στέλνει σήμερα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και λαϊκής ενότητας.

Τότε, ο ελληνικός λαός κατόρθωσε να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης κι αναπτέρωσε το ηθικό του ελληνικού λαού. Πράξεις σαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, σαν του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα που κατέβασαν την σβάστικα από την Ακρόπολη, έδειξαν τον δρόμο και σε άλλους λαούς της Ευρώπης.
Σήμερα, ο σκληρά δοκιμαζόμενος από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση ελληνικός λαός πρέπει να εμπνευστεί από το ελπιδοφόρο μήνυμα του Γοργοπόταμου γεφυρώνοντας τις διαφορές, αφήνοντας πίσω όσα τον διασπούν, ανατινάζοντας τα αόρατα δεσμά του φόβου με τα οποία τον έχει δέσει η μνημονιακή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μεθοδεύσει την αδρανοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων και να πείσει την κοινωνία ότι η ακραία λιτότητα, η βίαιη φτωχοποίηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι μονόδρομος.
Η πίστη στην ύπαρξη του εναλλακτικού δρόμου είναι το μήνυμα του Γοργοπόταμου, το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε σήμερα που το μνημόνιο προβάλλεται από τους κυβερνώντες ως πολιτικά αναπόφευκτο! Καμία γέφυρα δεν θα ανατινάζονταν τότε αν ο ελληνικός λαός δεν είχε τολμήσει να πιστέψει στην ανατροπή. Σήμερα που τα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα γίνονται βούτυρο στο ψωμί της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που χρησιμοποιώντας ως δόλωμα έναν φαινομενικά αντισυστημικό λόγο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το συλλογικό τραύμα της κρίσης, ο ελληνικός λαός πρέπει περισσότερο από ποτέ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπερασπιστεί την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην ναζιστική κατοχή απομονώνοντας πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά τους σημερινούς νοσταλγούς του ναζισμού και της «καθαρότητας».
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger