Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Μ. Χρυσοβελώνη: 1 διορίζεται, 22 φεύγουν από μονάδες υγείας της Μαγνησίας!

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014  στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη για την φθίνουσα πορεία του υγειονομικού προσωπικού στη Μαγνησία. Η ερώτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αφορούσε νέους διορισμούς και αποχωρήσεις τακτικών (μονίμων και αορίστου χρόνου) γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού-βοηθητικού προσωπικού για το σύνολο των δημοσίων μονάδων υγείας της Μαγνησίας (Αχιλλοπούλειο, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ κτλ) κατά την περίοδο 2012-2014.
Απαντώντας ο αναπλ. υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία που αφορούσαν μόνο το Αχιλλοπούλειο και τις υπαγόμενες σ’αυτό μονάδες υγείας. Υπογραμμίζεται πως δεν δόθηκε κανένα στοιχείο ούτε για το ΕΚΑΒ αλλά ούτε και για το ΠΕΔΥ απ’όπου η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδήγησε πριν λίγους μήνες σε αναγκαστική έξοδο πλήθος γιατρών μετά την διάσπαση του ΕΟΠΥΥ.   

Από το έγγραφο του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι επί συγκυβέρνησης Σαμαρά αποχώρησαν -μόνο από το ΕΣΥ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ- συνολικά 179 γιατροί, νοσηλευτές κ.ά ενώ ολοκληρώθηκαν μόλις 8 νέοι διορισμοί μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στην Μαγνησία! Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Μ. Χρυσοβελώνη έκανε την εξής δήλωση:

«    Άκουσα με ενδιαφέρον την δέσμευση του κ. Γρηγοράκου ότι θα επιληφθεί άμεσα της τραγικής κατάστασης στον τομέα Υγείας της Μαγνησίας. Όμως μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τι έχει συμβεί στις δημόσιες μονάδες υγείας του νομού μας.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή, για κάθε 22 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους κλάδους προσωπικού που αποχωρεί από μονάδες υγείας του νομού, μόνο ένας (1) νέος δημόσιος υπάλληλος προσλαμβάνεται για να τους αντικαταστήσει στη Μαγνησία!
Την καταστροφική επίπτωση του Μνημονίου στο χώρο της Δημόσιας Υγείας την γνωρίζουν όλοι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Όλοι γνωρίζουμε για παράδειγμα πως στη Μαγνησία δεν υπάρχουν ασθενοφόρα βράδια ή σαββατοκύριακα επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για τις βάρδιες. Δεν υπάρχουν γιατροί στα πολυιατρεία για να γράψουν φάρμακα και να εξετάσουν τους ασθενείς. Δεν έχουμε χειρουργούς ή ογκολόγους για επείγουσες εγχειρήσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις.
Η Μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη Δημόσια Υγεία διαλύει τη Μαγνησία μαζί με ολόκληρη τη χώρα. Όμως ειδικά για την Μαγνησία θα πρέπει να θυμηθούμε πως μέχρι τον Ιούνιο ο νομός μας είχε την δική του υφυπουργό στο υπουργείο Υγείας και άρα είχε τη δυνατότητα παρέμβασης για να αντιστραφεί αυτή η φθίνουσα πορεία.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε  ο κ. Γρηγοράκος στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι ιδιαίτερα βαριές ευθύνες και της Ζέττας Μακρή για την διαλυτική κατάσταση του τομέα Υγείας της Μαγνησίας, για την οποία ακόμα και ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ότι επλήγη ιδιαίτερα στα χρόνια του Μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger