Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σποράδες Η Σκιάθος τιμά την πολιούχο της


Η Σκιάθος τιμά την πολιούχο της   Πλήθος κόσμου θα συμμετέχει στον εορτασμό της Παναγίας Εικονίστριας
Με τη δέουσα λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Σκιάθος την πολιούχο της, Παναγία Εικονίστρια, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αναρίθμητες θαυματουργικές παρεμβάσεις. Σήμερα, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλο το νησί, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, του κλήρου και των κατοίκων του νησιού. Στη συνέχεια, το πλήθος των πιστών θα κατευθυνθεί στο Μοναστήρι της Παναγίας Κουνίστριας, όπου θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και ιερή αγρυπνία. Πλήθος κόσμου σχηματίζει την πομπή, συμμετέχοντας στην Ιερή Λιτανεία, αλλά και στη μεταφορά της Εικόνας στο Μοναστήρι όπου φυλάσσονταν επί πολλά χρόνια, έθιμο που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο.

Η συγκεκριμένη εορτή έχει ξεχωριστή σημασία για το νησί του Παπαδιαμάντη που έχει κατ’ επανάληψη βιώσει, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου, με τρόπο θαυματουργικό, τη διαρκή παρουσία της Παναγίας. Με θαυμαστό τρόπο έγινε, εξάλλου, η εύρεση της Ιερής Εικόνας από το γέροντα Συμεών τον Ασκητή, το 1655 κι όπως αναφέρει ο π. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου στο βιβλίο του «Παναγία η Εικονίστρια - Η πολιούχος της Σκιάθου»: «Αλησμόνητη θα μείνει στο γέροντα Συμεών, τον ασκητή, η καλοκαιρινή εκείνη νύχτα που του αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά εκείνο το θεϊκό φως. Το φως εκείνο, το ιλαρό, το γλυκό, το παρήγορο, το ουράνιο εκείνο φως, το ακτινοβολούσε το πρόσωπο της Παναγίας από το Εικόνισμα που βρισκόταν στα κλαδιά ενός παμπάλαιου πεύκου μέσα στο πυκνό δάσος».
Πλήθος κόσμου συμμετέχει με κατάνυξη στη λιτάνευση της ιερής εικόνας, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, «λάμπει από τη χαρά της που τη φέρνουν στο Μοναστηράκι της και είναι ελαφριά η ασημένια εικόνα που αύριο θα είναι λυπημένη και βαριά όταν θα τη γυρίζουν πίσω στο χωριό».
ΓΛYΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger