Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αγωνία έως το παρά 5 με τους πλειστηριασμούς

ΛΗΓΕΙ Σ’ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΤΟ ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

* Το νέο καθεστώς με τα «κόκκινα δάνεια» που θα ισχύσει από 1/12015

Του Γιώργου Νούλη
Συναγερμό στις καταναλωτικές οργανώσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Καθώς μάλιστα σε ένα ακριβώς μήνα λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η προοπτική να βγουν στο σφυρί στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία ακίνητα οφειλετών, πυροδοτεί αντιδράσεις, επιτείνει τις ανησυχίες τους και καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας...
Το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, με αφορμή τη λήξη του προστατευτικού πλαισίου απαγόρευσης
πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και ενώ ήδη το Υπ. Δικαιοσύνη διευκρίνισε επισήμως πως για έναν χρόνο τουλάχιστον οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με τιμή εκκίνησης τις αντικειμενικές, παρεμβαίνει εκ νέου και ζητά αναστολή των πλειστηριασμών για τρία έτη τουλάχιστον χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις. «Όλο και περισσότεροι μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον, όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, ενώ από την άλλη πλευρά και η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα επιφέρει μεγαλύτερη απαξίωσή τους» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας κ. Βασ. Κόκκαλης για το θέμα που εντός του μήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Πάντως οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως δεν θα βγάλουν στο... σφυρί καμία κατοικία και παρά τις πιέσεις της τρόικας, θα δοθεί παράταση στο άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες. Να θυμίσουμε πως προ ημερών ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά το τέλος ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε δηλώσει πως οι τράπεζες δεν θέτουν θέμα πλειστηριασμών γιατί είναι ασύμφορη. «Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν προστατεύουν απολύτως την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σχολιάζει στην «Ε» ο κ. Κόκκαλης, για να εξηγήσει πως δεν έτυχαν θερμής υποδοχής από τους δανειολήπτες».
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Να θυμίσουμε πως το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 αναστέλλει τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, εφόσον:
* Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
* Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
* Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
* Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.
* Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.
ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Το ζητούμενο βέβαια είναι να συνεχίσει να προστατεύεται η κύρια κατοικία και από την 1η Ιανουαρίου του 2015... Αλλά και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν σημαίνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις μαζικά. Άλλωστε από το νέο έτος τίθενται σε πλήρη εφαρμογή άλλα άρθρα του ίδιου νόμου που προβλέπουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, το συνεργάσιμο δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών. Με πιο απλά λόγια, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να ρυθμίζουν πιο μαζικά δάνεια των νοικοκυριών με νέες χαμηλότερες δόσεις επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής ή προχωρώντας ακόμη και σε γενναίες αναδιαρθρώσεις. Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει 22 ενιαίους αντικειμενικούς κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, σύμφωνα με τους οποίους θα ρυθμίζονται τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με το νέο καθεστώς ρυθμίσεων οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα θα σώζουν τα ακίνητά τους. Οι υπόλοιποι ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν το ακίνητό τους.
Οι πυλώνες που θα κρίνουν τις υποχρεώσεις των τραπεζών και των δανειοληπτών είναι δύο:
* Ο «Κώδικας Δεοντολογίας» περιγράφεται ως ένα ολοκληρωμένο πακέτο αρχών που βήμα προς βήμα ορίζει τι θα πρέπει να κάνουν οι δύο πλευρές -οι τράπεζες και οι δανειολήπτες- για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, τις προθεσμίες και την ενημέρωση που θα πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες και οι τράπεζες έτσι ώστε να αξιολογούνται σωστά οι κίνδυνοι και η ικανότητα αποπληρωμής κάθε δανειολήπτη, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για επαγγελματία ή επιχείρηση, και να επιδιώκεται η εξεύρεση καταλληλότερης για τη συγκεκριμένη περίπτωση λύσης ρύθμισης. Στόχος είναι και η τράπεζα να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς τη συμπεριφορά της στον δανειολήπτη που βρίσκεται στο «κόκκινο», και από την άλλη και ο δανειολήπτης να συνεργάζεται με την τράπεζα (παρέχοντας εγκαίρως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες) ώστε να συμφωνηθεί μια εφικτή λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
* Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων και πάντα σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο, το περιουσιακό και την έκθεση σε δανεισμό, θα καθορίζουν την ελάχιστη δόση ενός ή περισσότερων δανείων, αφού έχει προηγηθεί η τήρηση των υποχρεώσεων του δανειολήπτη και της τράπεζας οι οποίες περιγράφονται στον «Κώδικα Δεοντολογίας». Η ΕΛΣΤΑΤ καθόρισε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης για έναν ενήλικα από 537 έως 682 ευρώ. Για το ζευγάρι αντιστοιχούν από 906 έως 1.160 ευρώ. Για την οικογένεια με 1 παιδί από 1.126 έως 1.440 ευρώ. Και για την οικογένεια με 2 παιδιά από 1.344 έως και 1.720 ευρώ. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, το ζήτημα αντιμετωπίζεται συνολικά και γι' αυτό στις ρυθμίσεις συνεκτιμώνται όλα τα χρέη της επιχείρησης, δηλαδή και το ιδιωτικό (δάνεια προς τράπεζες) και εκείνα που αφορούν χρέη προς το Δημόσιο (φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές). Στις εν λόγω ρυθμίσεις εντάσσεται και «κούρεμα» σε δάνεια και σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και θα ρυθμίζονται όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν οι επιχειρήσεις, εφόσον οι επιχειρηματίες είναι συνεπείς στις δόσεις τους και τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα υπάρχουν.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ποια είναι όμως η θέση του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας; Ο κ. Κόκκαλης είναι ως προς το θέμα αυτό κατηγορηματικός... «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει τουλάχιστον τις προθέσεις της αλλά «παίζει» με τους δανειολήπτες, τονίζει για να προσθέσει. Η λύση δεν είναι οι πλειστηριασμοί. Η λύση είναι να γίνουν βιώσιμα τα» κόκκινα δάνεια» και βιώσιμα γίνονται μόνο εάν δοθεί το κίνητρο στον δανειολήπτη είτε αυτός είναι «μπαταχτσής» όπως λέει η κυβέρνηση, είτε βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής. Οι προτάσεις του ΙΝΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ είναι ρεαλιστικές και επίκαιρες: 1. Αναστολή των πλειστηριασμών για τρία έτη με προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ χωρίς τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (όπως π.χ. εισόδημα έως 35.000 ευρώ) 2. Για τα στεγαστικά δάνεια: Διαγραφή της οφειλής μέχρι την αξία της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διότι εάν εκπλειστηριασθεί το ακίνητο η τράπεζα δεν θα λάβει ποσό πάνω από την αντικειμενική αξία. Μ’ αυτό τον τρόπο το «κόκκινο δάνειο» καθίσταται βιώσιμο διότι έτσι αποκτά ο δανειολήπτης κίνητρο να πληρώσει αφ’ ενός αλλά και η τράπεζα να λάβει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου. 3. Για τα επιχειρηματικά δάνεια: Καταρχήν πάγωμα των τόκων για τρία έτη. Η επιμήκυνση του δανείου με επιπλέον επιβάρυνση δεν είναι λύση, διότι αυτά τα δάνεια δεν πρόκειται να πληρωθούνε ποτέ. Σύναψη νέων συμβάσεων εικοσαετούς διάρκειας χωρίς επιβαρύνσεις με τόκους και έξοδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger