Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Διπλή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκίδα


Διπλή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκίδα
ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Εγινε αισθητή και στην Αττική - Είχε μεγάλη ένταση και διάρκεια - Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα - Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ - Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες- Ευθύμιος Λέκκας: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός - Προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης - Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού

Σεισμική δόνηση μεγάλης έντασης και διάρκειας σημειώθηκε στις 01:05 με επίκεντρο περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.



Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.



Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, αλλά και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε στις 01:09 νέα σεισμική δόνηση που είχε το ίδιο μέγεθος, δηλαδή 5,2 Ρίχτερ και έγινε επίσης αισθητή στις ανωτέρω περιοχές.

Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στις 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στις 01:33, 2,5 Ρίχτερ στις 01:393,7 Ρίχτερ στις 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από την ώρα του σεισμού:


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Χαλκίδα, που μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς και την ακολουθία μετασεισμών πετάχτηκαν μέσα στη νύχτα από τα κρεβάτια τους και βρίσκονται στους δρόμους υπό το φόβο νέου μεγαλύτερου σεισμού. Και στην περιοχή της Λαμίας, όμως,  επικράτησε αναστάτωση καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο βόρειο Ευβοϊκό και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό της Εύβοιας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματίες.

Ευθύμιος Λέκκας: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο  καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τη διπλή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στην Χαλκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger