Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

4η δίκη ΣΠΦ - 47η συνεδρίαση, Τρίτη 4.11.14

4η δίκη ΣΠΦ - 47η συνεδρίαση, Τρίτη 4.11.14

Για τη συνεδρίαση είχαν κληθεί 33 μάρτυρες, από τους οποίους εμφανίστηκαν μόνο 13. Μεταξύ των κληθέντων ήταν και τέσσερις επώνυμοι (Μ. Γιαννάκου, Ι. Πανούσης, Η. Παναγιώταρος και ο «συγγραφέας» Α. Δοξιάδης), από τους οποίους εμφανίστηκε μόνο ο τελευταίος. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του τρομοδικείου, απευθυνόμενος στους πολιτικούς κρατούμενους με το ερώτημα «τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα με τους μάρτυρες;», ανέφερε ότι υπάρχουν και μάρτυρες που δε θέλουν να έρθουν και ρώτησε «τι θα κάνουμε μ’ αυτούς;». Στη συνέχεια, αφού μεσολάβησαν μερικοί από τους πολιτικούς κρατούμενους που πρότειναν να εξεταστεί αυτό το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση που θα παρίστανται και οι συνήγοροί τους, ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει και η περίπτωση της βίαιης προσαγωγής.

Μια γενική παρατήρηση είναι πως κανένας από τους μάρτυρες του κατηγορητήριου δεν εισέφερε το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος των πολιτικών κρατούμενων και έτσι δεν ενίσχυσαν στο ελάχιστο το σαθρό κατηγορητήριο. Θα σταθούμε μόνο στις καταθέσεις του «συγγραφέα» Α. Δοξιάδη, δύο επιμελητών της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης και ενός συνταξιούχου, πρώην διευθυντή υποκαταστήματος τράπεζας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, γιατί παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι δύο επιμελητές, που βρίσκονταν στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, ειδοποιήθηκαν δέκα λεπτά πριν γίνει η έκρηξη, όπως δήλωσε ο ένας απ’ αυτούς, και δεν έφυγαν όπως όφειλαν, αλλά παρέμειναν στο κτίριο, γιατίθεώρησαν προς πρόκειται για φάρσα. Απ’ αυτή την τοποθέτηση πήρε αφορμή ο πολιτικός κρατούμενος Π. Αργυρού (υπέβαλε στους μάρτυρες ερωτήσεις ιδιαίτερα εύστοχες και μεστές σε περιεχόμενο) και δήλωσε ότι αυτούς τους μάρτυρες, που οικειοθελώς δεν απομακρύνονται, παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, προσπαθούν να τους αξιοποιήσουν οι δικαστικές αρχές και τα ΜΜΕ σε βάρος της οργάνωσής του.

Ο συνταξιούχος πρώην διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην προανακριτική κατάθεσή του είχε ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση συνήγορου μίλησε για κακόβουλη ενέργεια. Ο Π. Αργυρού ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά η δήλωση αυτή του μάρτυρα και τον σφυροκόπησε με ερωτήσεις για να εξηγήσει τι εννοεί με τις λέξεις «κακόβουλη ενέργεια» και να μιλήσει για το ρόλο των τραπεζών.

Ο πολιτικός κρατούμενος Α. Μητρούσιας, απευθυνόμενος στον μάρτυρα, του είπε ότι υπερασπίζεται ηθικά την τράπεζα και ότι δεν μπορεί να ταυτίζει την ατομική κλοπή με τη ληστεία τραπεζών σε χώρες που μπήκαν σε μνημονιακά προγράμματα. Ο μάρτυρας αποδέχτηκε το πρώτο σκέλος της δήλωσης του Α. Μητρούσια, λέγοντας ότι από την τράπεζα έφαγε ψωμί!

Ο Α. Δοξιάδης, μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου στις αρχές Δεκέμβρη του 2008, είχε γράψει άρθρα (μία φορά μόνος του και άλλη μια μαζί με δύο άλλους) και καταδίκασε τη νεολαιίστικη εξέγερση που ξέσπασε τότε σε όλη την Ελλάδα, ταυτιζόμενος με την κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά πολιτικά κόμματα που έσπευσαν να καταδικάσουν το ξέσπασμα της νεολαίας και του λαού.
Στην αρχή της κατάθεσής του δε συνέδεσε τα άρθρα του με τα Δεκεμβριανά του 2008 και τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Μόνο όταν άρχισε να τον ρωτάει ο Π. Αργυρού παραδέχτηκε ότι τα άρθρα αυτά γράφτηκαν μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, όμως συνέχισε να υπερασπίζεται τις θέσεις του για την καταδίκη των Δεκεμβριανών του 2008. Η εξέτασή του έκλεισε με πολιτική δήλωση του Π. Αργυρού, ότι γι’ αυτό το λόγο στοχοποιήθηκε από την οργάνωσή του, τη ΣΠΦ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 18 Νοέμβρη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger