Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ο Πάρις Μουτσινάς ανέλαβε την ανεύρεση των 180 Βρε,βρε τον Πάρις!!




Βρε,βρε τον Πάρις!!
Καλοζωισμένο πρέπει να σ έχουν...

Από www.topontiki.gr

Από τη μεγάλη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, που αριθμούν (23) όσο ακριβώς οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μαζί, θα διαμορφωθεί το κλίμα και θα δοθεί ο τόνος της πολιτικής διαπάλης που θα μας οδηγήσει τους επόμενους 4 μήνες στην προεδρική εκλογή. Φυσιολογικά λοιπόν και με ζητούμενο τους μαγικούς αριθμούς 180 και 120, όλοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους Ανεξάρτητους.

Ο Πάρις του ομηρικού έπους άρπαξε την πιο όμορφη γυναίκα στον τότε κόσμο, την Ελένη, και την οδήγησε τροπαιοφόρος στη χώρα του. Το τρόπαιό του υπήρξε η αφορμή για την εκθεμελίωση της Τροίας και την καταστροφή ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Ο Πάρις του κοινοβουλευτικού έπους 2014-15, που ήδη έχει αρχίσει να γράφεται για να κορυφωθεί στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μάλλον βρίσκεται σε φάση διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου, αφού ακόμα αναζητά τα «τρόπαιά» του.

Ως πρόεδρος της πολυπληθούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (ΑΔΒ), μιας ομάδας που αριθμεί 16 μέλη, ο Πάρις Μουτσινάς, βουλευτής Μαγνησίας, εκλεγμένος με τη ΔΗΜΑΡ, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να αναπτύσσει μια δραστηριότητα που προκαλεί τουλάχιστον «απορίες» σε αρκετούς συναδέλφους του. Εδώ και περίπου έναν μήνα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επαναλαμβάνει την ανάγκη της περίφημης «συνεννόησης», για να αποκτήσει η χώρα «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ή «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», η ύπαρξη της οποίας θα άνοιγε και τον δρόμο για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ψάχνει πρωταγωνιστές

Από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Π. Μουτσινάς τόνιζε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις καλές προθέσεις της ηγεσίας του, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη, βαθιά κρίση. Η λύση συσσωρευμένων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ξεπερνά τα όρια και τις δυνατότητες ενός κόμματος, μιας μονοκομματικής κυβέρνησης ή όποιων κοντινών συμμάχων. Η λογική και η ανάγκη επιβάλλουν να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, χωρίς όμως τους πρωτεργάτες των μνημονιακών κυβερνήσεων που έφεραν τη χώρα εδώ…».

Λίγες μέρες αργότερα έκανε ακόμη σαφέστερη τη θέση του, όταν σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Action24) και στο ερώτημα αν η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε: «Δυστυχώς δεν βλέπω τέτοια δυνατότητα. Και λέω δυστυχώς γιατί δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης». Με τον καινοφανή ισχυρισμό μάλιστα ότι την πρωτοβουλία για μια τέτοια «συνεννόηση» (στην οποία φυσικά θα ενυπάρχει και η εκλογή Προέδρου) θα πρέπει να την πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται να είναι το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα στη χώρα.

Κάνει… σινιάλο

Με τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις και κατέχοντας τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. των ΑΔΒ, πολλοί ανέγνωσαν ότι ο Πάρις Μουτσινάς «κλείνει το μάτι» προς την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε στο επόμενο διάστημα να διαμορφωθεί κλίμα που θα κρατά ανοιχτή την πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος την άνοιξη και να μη στηθούν πρόωρες κάλπες. Κάποιες πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στη συνέχεια επέτειναν μια τέτοια αίσθηση. Με τελευταία την απόφασή του να καταθέσουν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές ξεχωριστή τροπολογία για το θέμα των μικρο-ομολογιούχων (τα χιλιάδες θύματα του PSI), πρωτοβουλία που προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συναδέλφων του στην Κ.Ο. Κι αυτό γιατί, ενώ αρχικά η πρόθεση που εξέφρασε ήταν η υποστήριξη της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ τροπολογίας («σας εκφράζω την πρόθεσή μου να υποστηρίξω κάθε πρόταση η οποία θα προωθεί την αποζημίωση των πραγματικών μικρο-ομολογιούχων - φυσικών προσώπων…

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο εκτιμώ ότι προσανατολίζεται και η πρόταση τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ» έγραφε στα μέσα Οκτωβρίου προς τον σύλλογο των μικρο-ομολογιούχων), τελικά επέλεξε την προώθηση ξεχωριστής τροπολογίας. Παράλληλη μεν διαδικασία με περίπου ίδιο περιεχόμενο, αλλά πάντως απολύτως διακριτή σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Κι όμως, αρχές Οκτωβρίου είχε συνυπογράψει με τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς της Θεσσαλίας κοινή τροπολογία για την κατάργηση των διοδίων στον Κάμπο.

Ανοιχτές επιλογές

Η «ανθρωπογεωγραφία» της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, με αρκετούς να προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και γενικά από τον κεντροδεξιό χώρο, είναι αυτή που παρέχει τα περιθώρια στον πρόεδρό της να «παίζει» με τις προθέσεις τους, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική ότι μπορεί να βρεθεί ο «δρόμος της εθνικής συνεννόησης», που τόσο έχει επικαλεστεί τελευταία. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και γενικότερα ο τρόπος που πολιτεύεται τελευταία προκαλούν ήδη έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Κ.Ο. που ηγείται.

Για 8 από τα 16 μέλη των ΑΔΒ (Π. Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή) θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο αν δεν προηγηθούν εκλογές.

Το έχουν ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή το αφήνουν να γίνει σαφές με τις πολιτικές επιλογές τους το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μίμη Ανδρουλάκη, που, αν και έχει καιρό να μιλήσει δημοσίως, προ δεκαπενθημέρου παρευρέθηκε σε εκδήλωση για την Υγεία (!), που οργάνωσε η πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» (Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης), με παρόντα επίσης τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα. Πολλοί από τους παριστάμενους εξέλαβαν την παρουσία του Μ. Ανδρουλάκη ως σαφές μήνυμα για τις πολιτικές προθέσεις του.

Εκτός από την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, υπάρχουν επιπλέον 7 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι 4 από τους οποίους, προερχόμενοι όλοι από τη ΔΗΜΑΡ (Σ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και Β. Οικονόμου) θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επικαλούμενοι, όπως και ο Π. Μουτσινάς, την ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί το ίδιο, αντιθέτως μάλιστα, για τους υπόλοιπους τρεις, τους Β. Πολύδωρα, Ν. Νικολόπουλο (προσέγγισε τελευταία τους ΑΝΕΛ) και Χ. Αλεξόπουλο (ανεξαρτητοποιημένο από τη Χρυσή Αυγή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger