Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σποράδες Χάθηκαν 1.000 μεροκάματα στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου


Δραματική μείωση της φετινής παραγωγής λαδιού στο 7% σε σχέση με το παρελθόν
Πολύ σοβαρές επιπτώσεις έχει στην τοπική οικονομία της Σκοπέλου η δραματική μείωση της φετινής παραγωγής λαδιού, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 7% της παλαιότερης ετήσιας εσοδείας, λόγω της προσβολής του ελαιόκαρπου από δάκο.
Το εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου δουλεύει, κατά συνέπεια, ελάχιστες ώρες σε σχέση με το παρελθόν, μόλις 6-7 ώρες ημερησίως, λόγω της πολύ μικρής ποσότητας ελαιών που φέρνουν οι παραγωγοί.

«Το επιπλέον προσωπικό που είχαμε προσλάβει για τη συγκεκριμένη περίοδο, μένει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο απασχόλησης και υπολογίζουμε ότι έχουν χαθεί 1.000 μεροκάματα, λόγω της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή του νησιού» επισημαίνει με απόγνωση ο κ. Γιάννης Τραχανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου.
Σε παλαιότερες εποχές, το εργοστάσιο δούλευε με τρεις βάρδιες σε 24ωρη βάση, ενώ σήμερα μόλις και μετά βίας απασχολείται η πρωινή βάρδια, που αποτελείται από επτά άτομα.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει γίνει έκθλιψη 98 μόλις τόνων ελαιοκάρπου, ενώ όπως εκτιμάται, η συνολική παραγωγή λαδιού δεν θα ξεπεράσει τους 20 τόνους λάδι σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Σκοπέλου. Τις παλιές, καλές εποχές, το νησί καμάρωνε για τους 1.000 τόνους λαδιού που παρήγαγε, ενώ σήμερα κυριαρχούν τα συναισθήματα της απόγνωσης και της απογοήτευσης. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τραχανάς «η φετινή, εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, δεν επαρκεί ούτε για τη σαλάτα των Σκοπελιτών, πόσο μάλλον για την παρασκευή του καθημερινού φαγητού».
Η δραματική μείωση της παραγωγής αποδίδεται κατά κύριο λόγο «στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία, διότι η θέση του Γεωπόνου παραμένει κενή από το 2006 στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του νησιού, παρά τα συνεχή διαβήματα που έχουν γίνει» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες διασφαλίσεις από το κράτος, προκειμένου να στραφούν τα βλέμματα των παραγωγών προς την κατεύθυνση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα.
Το νησί έχει προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορούσε κάλλιστα να αγγίξει ετησίως τους 5.000 τόνους ελαιολάδου, εάν υπήρχε η ανάλογη ενημέρωση των καλλιεργητών του νησιού και η διαρκής παρουσία Γεωπόνου, όπως υπογραμμίζουν αρκετοί ελαιοκαλλιεργητές της Σκοπέλου.
Παράλληλα, το όνειρο της ολοκλήρωσης του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου στη θέση Δρακοντόσχισμα, παραμένει ακόμη σχέδιο επί χάρτου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη του Συνεταιρισμού. «Δυστυχώς, δεν έχουμε καμία συμπαράσταση από την πολιτεία στην προσπάθειά μας να μεταφερθεί εκτός του κεντρικού οικοδομικού πυρήνα της Σκοπέλου το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού» επισημαίνει ο κ. Τραχανάς, για να προσθέσει ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης, θα εξασφάλιζε περισσότερες θέσεις εργασίας στο νησί.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger