Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Από το Πολιτικό γραφείο της Βουλευτού Μαγνησίας της Ν.Δ κας Ζέττας Μακρή ανακοινώθηκαν τα εξής :



Η  Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ  κα Ζέττα Μακρή,  μαζί με άλλους βουλευτές της Ν.Δ,  κατέθεσε  τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», η οποία αφορά στην κατάφωρη αδικία, που παρουσιάστηκε στην Μαγνησία αλλά και σε άλλους νομούς της χώρας λόγω του μη χαρακτηρισμού εκτάσεων ως επιλέξιμων βοσκοτοπικών ( με βάση την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών) , με αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι να παραμείνουν απλήρωτοι. 
Με την συγκεκριμένη διάταξη, όπως εξηγείται,  «εναρμονίζεται η εθνική εφαρμογή του νέου καταμερισμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων κατά τρόπον  ώστε να εφαρμοστεί ισότιμη και ορθολογική κατανομή με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση με ισότιμο τρόπο των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων σε πανελλαδική κλίμακα επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια. H  κα  Μακρή και οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ  που συνυπογράφουν την τροπολογία, ζητούν, δηλαδή,  την ορθολογική κατανομή με ενδεχόμενη μεσοσταθμική  μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και την ολοκλήρωση της ισότιμης ανακατανομής των βοσκοτόπων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014.

Αξίζει να επισημανθεί η σημασία αυτής της τροπολογίας, καθώς η ύπαρξη επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρηση αυτόχθονων φυλών, κλπ)  και αποτελούσε αίτημα των κτηνοτρόφων της  Μαγνησίας αλλά και των υπολοίπων νομών της χώρας, οι οποίοι έχασαν τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων και έμειναν απλήρωτοι.


Επισυνάπτεται στη συνέχεια και η σχετική τροπολογία.



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Από τη διαδικασία επανακαθορισμού και επανακατανομής της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων για την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων - σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του Καν. 1120/2009 και δυνάμει της υπ’ αριθμ. C (2012) 4293/28-6-2012 Εκτελεστικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων για όλη την Επικράτεια διαμορφώθηκε σε 17 εκατομμύρια στρέμματα.

Από την κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών - οι οποίοι και καθόρισαν τον χαρακτηρισμό ή όχι των εκτάσεων ως επιλέξιμων βοσκοτοπικών - με τρόπο αδικαιολόγητο, σχεδόν καταχρηστικό και από πλημμέλειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ - κάποιοι Νομοί, όπως οι Σέρρες, η Λάρισα, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Άρτα, η Πέλλα, η Καβάλα, ο Έβρος, η Λέσβος, οι Κυκλάδες, η Αχαΐα, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μαγνησία αδικήθηκαν κατάφωρα, χάνοντας τεράστιες εκτάσεις βοσκοτόπων και μένοντας  με χιλιάδες κτηνοτρόφους απλήρωτους.

Κι αυτό γιατί η σημασία της ύπαρξης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης είναι πρωταρχικής σημασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της αγροτικής παραγωγής (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, διατήρησης αυτόχθονων φυλών, κλπ), είναι δηλαδή ο παράγοντας, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση της δικαιούμενης ενίσχυσης.

Οι εκτάσεις, λοιπόν, που κρίθηκαν επιλέξιμες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2013 και οι ακόμη πιο μειωμένες το 2014, είναι συντριπτικά λιγότερες από το 2012, το έτος δηλαδή πριν την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου δράσης για τα βοσκοτόπια.

Και το παράλογο είναι ότι βρίθει η Ελληνική Επικράτεια βοσκοτόπων, που δυστυχώς, και λόγω της σημαντικής συνολικής μείωσης στα 17 εκ. στρέμματα από 25 αλλά και λόγω των αυθαίρετων κατανομών ανά Νομό δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως επιλέξιμοι άρα δεν ενεργοποιούν την αναγκαία χρηματοδότηση για τους κτηνοτρόφους.

Αποτέλεσμα αυτής της παλινωδίας είναι χιλιάδες ήδη χειμαζόμενοι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα να παραμένουν απλήρωτοι (η πλειοψηφία κατά 100%) από το 2013 τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για την εξισωτική από χρήματα «χαμένων» βοσκοτόπων.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Νομό Σερρών με στοιχεία του Απριλίου του 2014 περισσότεροι από 664 κτηνοτρόφοι χάνουν πάνω από 2.576.000 ευρώ δικαιούμενης ενιαίας ενίσχυσης.

Και το χειρότερο είναι ότι κινδυνεύουν να υποστούν την ίδια αδικαιολόγητη αφαίμαξη και για το 2014, κατά την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η πρώτη δόση της οποίας θα καταβληθεί τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Για τους παραπάνω λόγους, και προκειμένου να εξομαλυνθούν οι κατάφωρες αδικίες, που σημειώθηκαν στον διαπεριφερειακό καταμερισμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων, με την παρούσα διάταξη ζητούμε την ορθολογική κατανομή με ενδεχόμενη μεσοσταθμική  μείωση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και την ολοκλήρωση της ισότιμης ανακατανομής των βοσκοτόπων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2014.

Να υπογραμμιστεί ότι η εξομάλυνση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική και για τις πληρωμές του 2013 και του 2014, επομένως θα εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν διακρίσεις.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Με την παρούσα διάταξη εναρμονίζεται η εθνική εφαρμογή του νέου καταμερισμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων, κατά τρόπον ώστε να εφαρμοστεί ισότιμη και ορθολογική κατανομή με ενδεχόμενη μεσοσταθμική μείωση με ισότιμο τρόπο των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων σε πανελλαδική κλίμακα επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων (πανελλαδικά) από Νομούς, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτάρκεια.



Αθήνα, 31-10-2014


Οι προτείνοντες Βουλευτές  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger