Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Φόβοι για μεγάλο σεισμό εως και 7 ρίχτερ...Tο ρήγμα καταλήγει στο Αιγαίο! [photo]


Μια μελέτη έρχεται να σπείρει τον πανικό στους κατοίκους της...
Κωνσταντινούπολης, αφού ερευνητές από την Τουρκία και το ΜΙΤ κατέγραψαν τις μετατοπίσεις του εδάφους κατά την τελευταία 20ετία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός θα έχει το επίκεντρό του στην πόλη και αφορά στο Βόρειο Ρήγμα της Ανατολίας.

Το συγκεκριμένο Ρήγμα περνάει από τη βόρεια Τουρκία και καταλήγει στο Αιγαίο, ενώ το πιθανότερο σημείο εκδήλωσης του σεισμού είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Geophysical Research Letters» και ουσιαστικά επιβεβαιώνει επιστημονικούς φόβους, οι οποίοι είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ρήγματος της Ανατολίας μετακινείται είτε ήρεμα, είτε κατά τη διάρκεια σεισμών, 25 χιλιοστά τον χρόνο, με αποτέλεσμα η ενέργεια να απελευθερώνεται σχετικά απότομα.Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει μαζευτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και εκτονώνεται με έντονους σεισμούς. Ο τελευταίος ήταν αυτός στη Νικομήδεια, στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, το 1999. Στη Θάλασσα του Μαρμαρά όμως ο βυθός δεν έχει μετατοπιστεί όσο θα έπρεπε, καθώς θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί κατά 2,4 εως και 3 μέτρα από τον τελευταίο σεισμό που έγινε πριν 250 χρόνια στο σημείο. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα πετρώματα στις δύο πλευρές του ρήγματος έχουν «μαζευτεί» και συσσωρεύουν τάση.

Η συγκεκριμένη «μαζεμένη» ενέργεια θα μπορούσε να εκτονωθεί σε μια σειρά μικροσεισμών, όμως οι επιστήμονές θεωρούν ότι θα εκδηλωθεί σε έναν μεγάλο σεισμό, του οποίου το μέγεθος θα αγγίξει τους 7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. Το πότε, βέβαια, θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος παραμένει άγνωστο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου