Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Γεννητούρια στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

Γεννητούρια στο Εθνικό Θαλάσσιο ΠάρκοΜία ευχάριστη έκπληξη περίμενε χθες το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων. Κατά την προγραμματισμένη περιπολία στην προστατευόμενη περιοχή εντόπισαν μία νεογέννητη φώκια, την πρώτη που καταγράφτηκε φέτος στο Πάρκο.
Η νεογέννητη φώκια εντοπίστηκε κοντά στο Πιπέρι. Μία ενήλικη φώκια που κολυμπούσε πολύ κοντά στην είσοδο σπηλιάς, στην οποία και στο παρελθόν έχουν καταγραφτεί γεννήσεις, κίνησε το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Πλησιάζοντας, με προσοχή για να  μη διαταράξουν με την παρουσία τους το θηλαστικό, εντόπισαν μια νεογέννητη φώκια μέσα στο σπήλαιο. Αμέσως μετά την εμφάνισή της έκανε και δεύτερη ενήλικη φώκια, η οποία κολυμπούσε συντροφιά με την πρώτη. Στιγμιαία μάλιστα οι δύο ενήλικες φώκιες πλησίασαν τόσο κοντά η μια την άλλη, ακουμπώντας τρυφερά τις μουσούδες τους.

Πιθανότατα πρόκειται για μια θηλυκή και μια αρσενική φώκια, οι οποίες κατά τα δεδομένα φαίνεται ότι ήταν οι γονείς του νεογέννητου, που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά ξαπλωμένο στην παραλία.
Η νησίδα Πιπέρι είναι χαρακτηρισμένη από Διεθνείς Συμβάσεις ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, ως Πυρήνας του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η προσέγγιση κάθε σκάφους σε ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων περιμετρικά του νησιού, εκτός αυτών που εκτελούν επιστημονική έρευνα και διαχειριστικές δράσεις και για τα οποία απαιτείται εκ των προτέρων η έκδοση ειδικής άδειας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα.
Η καταγραφή μάλιστα της νεογέννητης φώκιας τεκμηριώνει περίτρανα και με τον πλέον βέλτιστο τρόπο τους λόγους ύπαρξης αυξημένων μέτρων προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο το θαλάσσιο πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger