Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σκιάθος: Ένας... νταλικιέρης οδηγός στο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας

Αν και το ΑΣΕΠ τον απέβαλε από τους πίνακες κατάταξης, παραμένει στη θέση του για να μην μείνει το νησί χωρίς ασθενοφόρο μέσα στο καλοκαίρι!

O… επιτυχών στον οποίο «κατακυρώθηκε» η θέση του επικουρικού μέλους πληρώματος ασθενοφόρου στη Σκιάθο παρέλαβε το όχημα στις 28 Ιουλίου από τον αρμόδιο διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας εν μέσω ενστάσεων για τη διαγωνιστική διαδικασία που είχε προηγηθεί αλλά και με τη διακριτική σύσταση «να κάνει καλά τη δουλειά του γιατί είναι και τουριστική περίοδος για το νησί». Την περασμένη εβδομάδα το ΑΣΕΠ έκρινε ότι ο συγκεκριμένος πρέπει να αποβληθεί από τους πίνακες κατάταξης του διαγωνισμού, καθώς προηγούνταν άλλοι υποψήφιοι που είχαν δίπλωμα σχολής του ΕΚΑΒ, εκτός από… διπλώματα οδήγησης, ωστόσο κρίθηκε και πάλι από την ΥΠΕ ότι ο εργαζόμενος πρέπει να παραμείνει στη θέση του για να μη μείνει… ακάλυπτο από ασθενοφόρο το νησί.

Πρόκειται για μία υπόθεση που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης, τις στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας υγείας και τελικώς τον μείζονα κίνδυνο που διατρέχει ο ταλαίπωρος Έλληνας ασθενής.

Αναμφίβολα η επαγγελματική εμπειρία στην οδήγηση είναι σημαντική για μία τέτοια θέση –άλλωστε κατά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας η επαγγελματική εμπειρία στην οδήγηση αποτελεί προαπαιτούμενο- προφανώς όμως δεν είναι αρκετή. Μπορεί παλαιότερα να επικρατούσε η αντίληψη ότι οι οδηγοί των ασθενοφόρων έπρεπε να είναι κυρίως ή μόνο καλοί και γρήγοροι επαγγελματίες οδηγοί, ωστόσο πλέον με βάση τα διεθνή στάνταρντ της υγείας απαιτούνται  βασικές γνώσεις προ-νοσοκομειακής φροντίδας για τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στην 5η ΥΠΕ ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τους αντίστοιχους διαγωνισμούς για επικουρικά πληρώματα ασθενοφόρου που διεξάγονταν για τα Κέντρα Υγείας κάθε ΥΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οι προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων είχαν ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην 5η ΥΠΕ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις αρχές καλοκαιριού υπό την ασφυκτική πίεση της επίλυσης του θέματος λόγω έλευσης τουριστών.

Εμπλοκή όμως υπήρξε και ως προς το περιεχόμενο, δηλαδή ως προς τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι. Στην προκήρυξη αναφερόταν ότι για την κάλυψη θέσεων κλάδου ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρου απαιτείται δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας Πλήρωμα Ασθενοφόρου – Διασώστης του ΙΕΚ ΕΚΑΒ ή αντίστοιχης ειδικότητας σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση θέσεων από υποψηφίους με αυτό το δίπλωμα, γίνεται δεκτός απολυτήριος τίτλος λυκείου ή άλλος ισότιμος τίτλος. Επίσης, αναφερόταν ότι προσμετράται η εμπειρία σε συναφές αντικείμενο. Η εμπειρία επαγγελματικής οδήγησης επίσης συνυπολογιζόταν.

Ωστόσο, ο πίνακας κατάταξης που δημοσιοποίησε τον Ιούνιο η 5η ΥΠΕ ήταν τουλάχιστον… ανατρεπτικός. Ο επιτυχών που κατέλαβε και τη μοναδική θέση της προκήρυξης στη Σκιάθο διέθετε μόνο επαγγελματικό δίπλωμα νταλίκας – και εμπειρία. Οι ενστάσεις από υποψηφίους που είχαν αποκλειστεί παρότι είχαν διπλώματα σχολής ΕΚΑΒ και είχαν πιστοποιηθεί ως διασώστες ήταν… φυσικό επακόλουθο και στις αρχές Ιουλίου το ΑΣΕΠ δίνει εντολή στην ΥΠΕ για ακύρωση του διαγωνισμού. Η Ανεξάρτητη αρχή την περασμένη εβδομάδα απέβαλλε από τον πίνακα κατάταξης τον επιτυχόντα οδηγό νταλίκας και ζητεί από την Περιφέρεια την επανάληψη του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Υγείας στη Σκιάθο κάνει τις αναγκαίες διακομιδές ασθενών με τον επιτυχόντα οδηγό νταλίκας καθώς και με έναν άλλο επικουρικό μέλος πληρώματος του οποίου η σύμβαση λήγει στις 30 Αυγούστου. Το θέμα έχει φτάσει σύμφωνα με τους υποψηφίους που αποκλείστηκαν στα γραφεία του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, όπως και στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, από τους οποίους και αναμένονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger