Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, για το Νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο



«Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των λαϊκών αγορών και θα φέρουν σε δυσμενέστερη θέση 50.000 χιλιάδες οικογένειες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, προβλέποντας εξοντωτικά πρόστιμα για όποιον δεν έχει άδεια, ακόμη και αυστηροποίηση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, όπως ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία χρόνια και, εφόσον είναι αλλοδαπός από τρίτη χώρα, με οριστική απέλαση. Ένα μέτρο εντελώς παράλογο, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Ο έλεγχος για την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που προβλέπεται κάθε χρόνο, πρακτικά σημαίνει ότι όποιος χρωστάει δεν θα μπορεί να ανανεώσει την άδεια. Το πλαίσιο αυτό είναι ασφυκτικό και άδικο, αν σκεφτούμε για παράδειγμα ότι όταν ένας έμπορος χρωστάει δεν του παίρνουν την άδεια. Επιπλέον, οι πολλές ασάφειες όσον αφορά τη λήψη αδειών καθιστούν τη σύνθεση των λαϊκών αγορών απροσδιόριστη,
αφού ορίζεται ότι οι άδειες θα δίνονται κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς (και όχι στους επαγγελματίες πωλητές), χωρίς όμως να διευκρινίζεται  ποιοι θα έχουν προτεραιότητα μεταξύ των παραγωγών, τι θα γίνει με τους επαγγελματίες πωλητές αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους παραγωγούς, και χωρίς επίσης να ορίζεται αναλογία παραγωγών-επαγγελματιών πωλητών.  Το ότι προβλέπεται με το νέο Νόμο η απόκτηση άδειας για μισθώσεις κτημάτων μόνο εντός Περιφερειακής Ενότητας, ενέχει τον κίνδυνο συρρίκνωσης των λαϊκών αγορών, αφού ντόπιοι παραγωγοί που μπορεί και να μισθώνουν και να καλλιεργούν εκτάσεις γης γειτονικές μιας Περιφερειακής Ενότητας δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις λαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξακριβώνονται οι εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται.

Με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κι έναν μεγάλο όγκο προϊόντων προς πώληση στις λαϊκές αγορές να παραμένει αδιάθετο, με ένα κόστος παραγωγής υψηλό, και τους παραγωγούς ομήρους των πρακτικών των σούπερ μάρκετ και αλυσίδων, το παρόν Νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και εμπορίας, προς όφελος του παραγωγού-πωλητή των λαϊκών αγορών και του καταναλωτή, αλλά αντίθετα ευνοεί την κυριαρχία των σούπερ-μάρκετ και των χονδρεμπόρων.»
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger