Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σποράδες «Σκοντάφτει» το Θαλάσσιο Πάρκο


«Σκοντάφτει» το Θαλάσσιο ΠάρκοΗ έλλειψη προσωπικού και πόρων συνιστά «εκρηκτικό» μίγμα για το Φορέα
Η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στην περιοχή της Αλοννήσου με σκοπό την προστασία της φώκιας «monachus-monachus» αντιμετωπίζει προβλήματα υποχρηματοδότησης, αλλά και έλλειψης προσωπικού για να καλύψει όλες τις ανάγκες φύλαξης και προστασίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Η έκτασή της φτάνει τα 2.260 τ.μ. και εκτός από την Αλόννησο περιλαμβάνει τα μικρά νησάκια Ψαθούρα, Σκάτζουρα, Κυρά-Παναγιά και Πιπέρι η οποία βρίσκεται υπό «τη σκέπη» του Φορέα Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου που ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πόρων για διάφορες δράσεις αλλά και προσωπικού.
Το οργανόγραμμα του Φορέα προβλέπει θέσεις για δώδεκα συνολικά άτομα, ωστόσο εάν και έχει υποβληθεί αίτημα στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη έξι επιπλέον υπαλλήλων συν ενός εποχικού φύλακα για την περίοδο κυρίως της θερινής σεζόν.

Η φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου καλύπτεται από δύο μόνο άτομα, τα οποία δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, δέκα και επιπλέον ώρες ημερησίως, προκειμένου να καλύπτονται οι πολυάριθμες καθημερινές λειτουργικές ανάγκες ενώ οι πόροι που υπάρχουν διατίθενται με το σταγονόμετρο και προκειμένου κυρίως να λειτουργεί το σκάφος φύλαξης του Θαλάσσιου Πάρκου, για τις περιπολίες που υποχρεωτικά πρέπει να πραγματοποιούνται σε διαρκή βάση.

Aντιδρά η ΜΟΜ
Στο μεταξύ για «ερασιτεχνικές» πολιτικές για την αλιεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η ΜΟΜ (Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας).
Οπως τονίζεται «η προτεινόμενη κατάργηση της άδειας θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και θα περιορίσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να διαχειριστεί τους αλιευτικούς πόρους. Ενδεικτικά και μόνο η κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών πιθανόν να οδηγήσει:
α. στην αύξηση της πίεσης στα ήδη υπεραλιευμένα στην πλειονότητά τους ιχθυαποθέματα, καθώς οι ερασιτέχνες δε θα χρειάζονται άδεια, ούτε και θα φοβούνται πιθανούς ελέγχους,
β. στην επέκταση των περιστατικών παράνομης αλιείας, καθώς δε θα υπάρχει άδεια όπου θα αναγράφονται οι απαγορευμένες μέθοδοι αλιείας,
γ. στην πλήρη αδυναμία συλλογής στοιχείων, έντασης, μεγεθών και επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας και
δ. στην αδυναμία της όποιας διαχείρισης της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας».
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι όλες οι παραπάνω επιπτώσεις θα επιβαρύνουν επικίνδυνα την υπάρχουσα κατάσταση, όπου τα περιστατικά υπεραλίευσης, λαθραλιείας και καταστρεπτικών πρακτικών ασυνείδητων ερασιτεχνών ή επαγγελματιών δεν είναι λίγα. Οδηγούμαστε έτσι στην κατάρρευση των αποθεμάτων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, με πρώτο θύμα την ίδια την επαγγελματική αλιεία.
Έναν κλάδο που σήμερα συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των απομακρυσμένων και απομονωμένων νησιώτικων και παράκτιων περιοχών της χώρας μας, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ως σύμμαχο και ουσιαστικό εταίρο στην προσπάθεια για τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλασσών μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger